"Умният скалпел", разработен от учен на име Дейвид Олива Урибе в Брюксел, Белгия, не изглежда или дори не работи като конвенционален скалпел. Той няма острие, а една сфера със сензор на върха и може да прави разлика между злокачествени тумори и нормална мозъчна тъкан. Хирургът просто трябва да го прокара по повърхността на мозъка, за да получи визуален или слухов резултат за състоянието на тъканта в рамките на половин секунда. Инструментът е особено полезен за откриването на злокачествени тумори в ранен етап, които все още изглеждат като здрава тъкан.

Скалпелът на Урибе е тестван само върху мозъци на прасета и изкуствени тумори, така че може да отнеме много години (и множество клинични/човешки изпитания), преди да започне да се използва в операционните зали.

Ако все пак премине етапа на изпитания, той ще може да се променя, за да се използва за други части на тялото, като например за стомаха и червата. Урибе не е единственият учен, който разработва инструменти, които могат да направят операциите на тумори по-малко рискови. През 2013 г. изследователи от Imperial College London създадоха "умен нож", който може да разграничава раковите от здравите тъкани, докато се реже с него.

 

Прочетете и това: Учени от Токийския университет създадоха ново поколение електронна кожа, която свети