Изследователи от Токийския университет представиха нов метод за създавне на „електронна кожа“. В едно изследване, публикувано в Science Advances, изследователи показват, че са създали органичен полимер със светоизлъчващи диоди (накратко PLEDs). Това са малки „лепенки“ с енергийно ефективни осветителни тела в три цвята: червен, зелен и син.

Когато към тези „лепенки“ се приложи електричество, те могат да се включват и изключват, визуализирайки обекти като на нормален екран. На снимката по-долу можете да видите логото на Токийския университет, което се свети и се затъмнява при различните нива на електрическа мощност.

 

с

 

PLEDs също могат да показват по-сложна информация. На долната снимка можете да видите как чрез тази технология се визуализират числа и букви.

 

с

 

Много изследователи работят върху създаването на „електронна кожа“ и подобна гъвкава електроника. Те са постигнали напредък по отношение на материалите, но все още има пречки за преодоляване като електрическото потребление на тази електронна кожа, както и нейната дълготрайност.

Днешното проучване е само една допълнителна крачка към развитието на този тип носими технологии. В бъдеще електронната кожа ще служи за много различни дейности - от визуализиране на медицински данни при пациентите, до електронни татуировки, които светят в тъмното.

 

Прочетете и това: Най-здравият материал в света вече не е графенът