Какво би станало, ако роботът Robonaut, който се намира на Международната космическа станция, се сдобие с крака и позаякне? Нещо подобно на робота, който НАСА разкри – Valkyrie, хуманоидна машина, носеща определението „робот супергерой“, съобщават от Cnet.

 

Разработен в Космическия център център Джонсън, Valkyrie е с височина от 180 см, тегло от 124 кг и външен вид, от който струи мощ. Всичко това ще му е нужно, тъй като машината влиза в състезанието за роботи, организирано от DARPA. Сблъсъкът му с Atlas на Boston Dynamics ще бъде впечатляващ. Въпреки големите си размери и мощна фигура, Valkyrie всъщност е...момиче. Официално няма пол, но прякорът му (официалното му наименование е R5) идва от скандинавската митология. Валкириите са войнствени девици, подчинени на Один. Роботът се отличава със светещ кръг, разположен на гърдите, подобно на Железния човек, в който са разположени линейните системи, които контролират въртенето на кръста.

 

„Искахме да направим дизайн, за който да си кажете „Уау. Това е страхотно“, Никълаус Радфорд (от Космическия център Джонсън, НАСА) обяснява външния вид на робота. „Когато го проектирахме, мислихме изцяло за състезанието и искахме да направим модулна система. Наблегнахме най-вече на ръката – само с отвиването на един болт и изключване на един конектор, можем да я свалим от тялото. Това става за броени секунди.“

 

Valkyrie притежава свобода на движение на осите до 44 градуса, което го прави относително подвижна и гъвкава машина. Задвижван е от батерия, разположена в раница на гърба му, която гарантира около половин час автономна работа. Налични са набор от сензори, сред които LIDAR и сонар, камери, разположени на главата, ръката, коремната област и краката. По този начин операторите могат да виждат всичко, което роботът прави. Интересно е как ще се представи Valkyrie в състезанието на DARPA. Това е инициатива, чиято цел е подпомагане на развитието на роботиката и по-специално на машини, които могат да се справят в бедствени и опасни за човека зони. Роботите ще трябва да се справят с различни задачи, сред които шофиране на автомобил, предвижване през насечен терен, почистване на отломки, разбиване на стени, затваряне на кранчета и свързване на противопожарни кранове.

 

НАСА приема надпреварата по малко по-различен начин. Агенцията иска да стигне до Марс и това е една добра проверка. „Най-вероятно ще изпратим първо роботи, а след това хора. Машините ще започнат подготовката, а когато пристигнат астронавтите, всички ще работят заедно.“