Графичният чип на Qualcomm, Snapdragon 800, е все още доста нов, но компанията вече показа Snapdragon 805, или т. нар. Ultra HD процесор. Подобно на 800, и тази версия е с Krait-базиран, четириядрен чип и най-основното му предназначение е поддръжката на 4K видео възпроизвеждане на мобилни устройства. 805 също така включва и Adreno 420 GPU, като от Qualcomm казват, че той предлага 40% повече графична мощ.

Разбира се, това е нещо, което наистина трябва да се тества, за да се повярва. За щастие едно неотдавнашно пътуване до Сан Диего на колегите от Engadget ни дава шанс да видим демонстрация на най-новия чип на Qualcomm. Всичките четири демонстрации използват платформата на Snapdragon 805, един Android таблет с резолюция на екрана от 2560 х 1440 пиксела, две камери с 3D сензори и тонколони със съраунд звук. Докато устройства с вграден чип 805 ще дебютират до края на 2014 г., тази демонстрация визуализира подобренията, които можем да очакваме.

 

 

С 805 Qualcomm комерсиализира няколко софтуерни алгоритми, които дават възможност за модернизиране на няколко инструменти за редактиране на снимки, без значение какъв смартфон използвате (естествено изискването е той да бъде оборудван с новия Snapdragon чип). В първата демонстрация може да видите как лесно може да се редактира фокусното поле на произволна снимка. Чрез просто докосване на избран детайл фокусът се измества върху него и така получавате нужното ви акцентиране върху обекта.

 

 

Една от най-готините демонстрации на 805 + Adreno 420 GPU бе свързването към външен 3D монитор. Платформата е в състояние да стриймва осем различни канала на 3D видео към дисплея, което позволява идеално изживяване при гледане без значение от настройките. 3D възможностите са едно от ключовите предимства на Snapdragon 805, най-малкото от гледна точка на графиката, спрямо модела 800, който не може да се справи с тази задача със своя Adreno 330 GPU.

 

 

Qualcomm добавят и хардуерна теселация към Adreno 420 GPU, което е забележително подобрение в сравнение с Adreno 330 по отношение на графиката. По същество с теселацията в компютърните модели се повишава количеството на полигоните в произволен брой пъти. В третия приложен видеоклип може да видите едно сравнение между Adreno 330 и 420 с движение на насекомо по земята, което показва нагледно нивото на детайлност между двата чипа.

 

 

И накрая благодарение на хардуерното 4K HEVC - high efficiency video coding (високоефективно видео кодиране), на Snapdragon 805 той може да декодира висококачествено поточно видео, без да използва голяма мощност. А това наистина означава високо качество! Просто вижте клипа по-горе и ще добиете прилична представа за нивото на детайлност, което може да се очаква на мобилните платформи и умните телевизори.

Не на последно място новият процесор е опакован с подобрени Dolby Audio възможности, включително вертикален съраунд звук, но сами разбирате, че това може да се изпита единствено на живо.