Въпреки че виртуалната реалност (VR) все още се приема от мнозина за много иновативна и не толкова широкоразпространена, приложенията на технологията вече преминават отвъд забавленията на видео продукциите и навлизат в по-сериозни области. VR започва да се превръща в терапевтичен инструмент, който може да се прилага години напред в лечението на различни поведенчески разстройства като тревожност и фобия. Но как точно работи този вид терапия? Д-р Дженифър Хейзъл засегна именно тази тема на конференцията VRDC Fall 2017, която се проведе преди няколко дни.

Хейзъл говори за различните видове фобии, които съществуват – например от клоуни, от затворени пространства, от паяци или кучета, и че някои от тях са резултат от еволюцията ни, а други се класифицират като тревожно разстройство. И двата вида могат да се лекуват с VR. Първите терапии с технологията стартират още през 90-те години и обхващат посттравматични разстройства на ветерани от войната. Терапията от тогава до сега се е развила много, както и нейната ефективност. Ползите от нея са и много по-бързи от конвенционалната психотерапия: например човек, страхуващ се от паяци, преодолява страха си много по-бързо, ако във виртуална реалност използва виртуалната си ръка, за да докосва виртуален паяк. Това се нарича експозиционна терапия във VR и има същия ефект като това да го извършиш реално.

Още ползи от технологията включват преминаването през най-различни преживявания с цел терапия. Хейзъл даде още насоки за бъдещето на този вид психологически сесии и завърши с думите, че в бъдещето психологията и технологията трябва да работят заедно.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

20 години сезонни промени на Земята протичат пред очите ни за две минути

11 | 18.11.2017