Apple са трили музика от iPod-ите на хора, които са сваляли песни от конкурентни музикални услуги между 2007 и 2009 г., съобщава The Wall Street Journal. Всъщност компанията не просто е трила песни, а е показвала съобщение, което е давало инструкции на потребителите да направят restore на плейърите си. Това се е случвало, когато музика от конкурентни услуги е била засечена от iTunes.

Както всеки потребител знае, след завършването на reset не само на iPod, всичкото съдържание изчезва от устройството. Важен детайл е, че в случая музиката от конкурентната услуга така и не е имало възможност да се синхронизира отново с iPod плейърите.

Директорът по сигурността в Apple Августин Фаругия твърди пред съда, че всъщност е имало легитимни причини за това. Според него с този ход Apple се е опитвала да защити потребителите от хакери, които са направили компанията "много параноична" за защитата на iTunes. Ъпдейтите, които са трили музика, която не е купена от iTunes, са имали за цел да защитават потребителите от пробиви, тъй като "системата беше напълно хакната". Компанията не е уведомявала потребителите за случващото се, защото "не искахме да ги объркваме" и "не искахме да даваме прекалено много информация на потребителите".

Новината идва от съдебен процес срещу Apple по обвинения, че компанията е задушавала конкуренцията с iPod и музикалния магазин iTunes. Очакват се допълнителни изслушвания по случая, от които вероятно ще бъде разкрита още интересна информация около бизнес практиките на Apple.

Имали ли сте iPod някога? А забелязвали ли сте този проблем с iTunes някога? Отговорете в коментарите.

 

Тагове: