Apple публикува официално писмо, с което се извинява на своите клиенти за "недоразумението" около забавянето на работата на по-старите модели iPhone. Преди седмица компанията призна, че прилага подобна практика.

"Знаем, че някои от вас се чувстват разочаровани", казват от компанията. "Извиняваме се за това."

В писмото си Apple казва още, че батериите са "консумативи" и ще предложи на всеки, който има iPhone 6 или по-нов модел, резервна батерия срещу 29 щатски долара (стандартната цена е 50 долара). Офертата ще влезе в сила в края на януари 2018 година и ще продължи до декември същата година. Apple също така обеща, че от началото на 2018 година ще добави функции в iOS, които да предоставят повече информация за здравето на батерията на устройствата. Така потребителите ще са наясно кога техните батерии не са в състояние да поддържат максималната ефективност на телефона, пишат от The Verge.

Това е значителна промяна в отношението към батериите на iPhone, тъй като преди десет години, когато излезе първият iPhone, Apple заяви, че на повечето потребители на iPhone никога няма да се наложи да сменят батерия.

Собствениците на iPhone отдавна смятат, че Apple изкуствено забавя по-старите телефони, за да стимулира нови продажби. В тази светлина информацията за умишлено забавяне, макар и породено по друга причина, породи чувство на неудовлетвореност у потребителите и доведе както до десетки съдебни дела, така и до много лоши отзиви в пресата. Към неприятното чувство добави и фактът, че ограничението в скоростта беше разкрито от разработчик, а не беше първоначално оповестено от самата компания.

Apple продължава да настоява, че никога не е забавяла изкуствено телефоните, а само е коригирала агресивното управление и ефективността на телефона, за да се увеличи максимално живота на батериите.

В писмото си Apple казва още, че винаги е искала клиентите й да бъдат в състояние да използват своите модели iPhone толкова дълго, колкото е възможно.

Тагове: