През юни Samsung спечели патентно дело срещу Apple, според което втората трябва да спре да предлага iPad и iPad 2 с 3G и iPhone 3G, 3GS и 4 на територията на САЩ. Причината е нарушаване на телекомуникационен патент на корейците.

Днес Барак Обама наложи вето върху решението на Международната търговска комисия. Макар да изглежда като национален икономически протекционизъм, решението на Обама и неговата администрация всъщност е резултат от задълбочено проучване, от което става ясно, че Samsung злоупотребява с FRAND патенти. Основополагащи за индустрията концепции трябва да се използват на fair, reasonable, and non-discriminatory (честни, разумни и не-дискриминиращи) принципи, а телекомуникационният патент на Samsung е именно такъв. Това не се отнася за патентите на Apple в областта на дизайна, интерфейсите и интеракцията, които не са основополагащи и задължителни за всяко съвременно устройство.

Samsung е недоволна от решението и ще направи всичко възможно, за да отмени ветото на Обама. Какво е вашето мнение по темата? Смятате ли, че патентната система е опорочена?

 

 

Тагове: