Facebook е една от движещите сили на идеята Internet.org, чиято цел е да предостави достъпен интернет на 5 млрд. души в света, които все още нямат достъп до глобалната мрежа. От социалната мрежа може би са намери начин да осъществят тази идея – чрез дронове.

 

Facebook е влязла в преговори с Titan Aerospace, производител на дронове, които се отличават с голяма височина на полета, зареждат се със слънчева енергия и могат да прекарат 5 години в полет, без нужда от приземяване. Новината се появи първо в Techcrunch, които цитират източник, с достъп до информация за сделката. Според него социалната мрежа ще трябва да се раздели с около 60 млн. долара, за да стане собственик на Titan Aerospace.

 

Според Techcrunch Марк Закърбърг и компания ще използват дроновете в тези части на света, в които няма интернет свързаност, а инициативата ще започне от Африка. За тази цел ще бъдат произведени 11 000 бройки от безпилотните летателни апарати (UAV), и по-точно от модела Solara 60. Първите апарати на Titan Aerospace се появяват преди година и са представени като „сателити в атмосферата“, които могат да извършват голям набор от нещата, които могат и орбиталните сателити, но на много по-ниска цена. Те имат и голям набор от приложения, включително следене на метеорологичните условия, фотографиране на Земята, комуникации и други.

 

 

Молите Solara 50 и 60 могат да бъдат изстрелвани през нощта, използвайки батерии, а при изгрев слънце те съхраняват достатъчно енергия, с която да се изкачат до 20 км над морското равнище, където могат да останат в следващите 5 години - без нужда от приземяване или презареждане. Тези качества ги правят идеални за регионални интернет системи като тези, върху които Internet.org е фокусиран.

 

Titan Aerospace е основана през 2012 г. от Max Yaney за създаване на „atmosats” - нов тип UAV, които работят като сателити, функциониращи по-близо до земята. Идеята е те да бъдат разположени над въздушното пространство, регулирано от FAA (Федерална авиационна администрация). Това става над 19 км височина. По този начин единственият проблем е първоначалното изкачване. Разбира се, в останалите страни регулациите могат да бъдат различни. Ще очакваме с интерес развитието на тази новина.

Интересното е, че компанията, производител на безпилотни летателни апарати, може да струва в пъти по-малко пари, отколкото приложението WhatsApp.