След като в края на миналата година Amazon обяви плана си за осъществяване на доставки до домовете, чрез летящи дронове, по целия свят започнаха да се появяват все повече и повече подобни проекти, които заимстват идеята на американската компания.

Сега научаваме, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) възнамеряват да използват безпилотни самолети, за да доставя шофьорски книжки и други правителствени документи до своите граждани. В понеделник официално бяха представени прототипи на безпилотните летателни апарати, които ще се тестват в продължение на шест месеца в Дубай, преди проекта да се разшири към останалата част на страната.

"В рамките на една година, считано от сега, ще проучим възможностите на системата, какъв вид услуги и колко далеч можем да стигнем", заяви министър Мохамед Ал Гергауи пред Ройтерс . "В крайна сметка този нов продукт ще бъде пуснат в цялата страна."

Дроновете ще се захранват от батерии, ще са широки 18см и ще имат четири роторни преки. Те ще пренасят пакети в отделни обезопасени контейнери, но все още не се споменават технически подробности за възможностите на летящите доставчици.

Все пак Абдулрахман Алсеркал, инженер и проектант, заяви пред Ройтерс, че безпилотните самолети ще включват сензори за пръстови отпечатъци и скенери на ретината, вероятно, за да се защитят пратките от попадане в неподходящи ръце. Дроновете ще трябва да издържат и на силна жега и на пясъчни бури, които са чести в пустинната държава.

Властите в ОАЕ са показали голям интерес към безпилотните дронове, през последните месеци. Дубайската полиция междувременно започна да използва безпилотни самолети за наблюдение, в опит да засили сигурността и контрола над тълпите по време на големи спортни събития.