Представете си, че шофирате по магистралата с 90 к/ч, но внезапното колата спре. Създава се верижна катастрофа, а вие нямате никаква вина – станали сте жертва на хакер! Темата бе силно засегната на конференция по сигурността – Black Hat, която се проведе в Лас Вегас. 

 

Чарли Милър, експерт по сигурността в Twitter и Крис Валасек от IOActive (компания за киберсигурност), демонстрираха наскоро как може да бъде хакнат автомобил – шофьорът бе лишен от контрол върху превозното средство. Без спирачки, нарушено маневриране – всичко това...с едно натискане на бутон. Тестовете са направени върху автомобили хибрити, но IOActive предупреждават, че дузини от модерните автомобили са податливи на атаки.

 

Хакерите и експертите по сигурност се изместват от пощенски акаунти, кредитни карти и други онлайн дела. Сега се проследяват възможностите да се атакуват високотехнологични домове, автомобили или медицински устройства.

 

Достатъчно е един компютър в колата да бъде компрометиран. Цялата безопасност на автомобила може да бъде изхвърлена през прозореца“, коментира Милър. Съвременните автомобили имат между 10 и 40 малки компютри. „В момента няма много начини за един хакер да атакува автомобила от разстояние: Bluetooth, безжични сензори за гумите, телематични сензори. Когато автомобилите имат интернет връзка, нещата ще станат по-лесни за хакерите“, допълва Милър.

 

Според експертите домовете ни са много по-лесна цел. Новите технологии трябва да направят живота ни по-лесен, но дали не ни правят по-уязвими? Пример е технологията Lockitron, за която писахме в края на миналата година. Чрез нея може да отключваме вратите си със своя смартфон. Производителите твърдят, че системата е произведена с най-високо ниво на сигурност...но това е безжична технология – добра отправна точка за хакери.

 

Новите телевизори също се свързват към интернет, имат операционна система и разполагат с уебкамери. Те могат да бъдат насочени срещу нас и да следят всяко движение, да ни шпионират. Новата генерация електрически крушки могат да се контролират онлайн, дигиталните хладилници допълват списъка.

 

Някои хакери могат да използват уменията си за шега. Най-скорошният пример бе с Bluetooth тоалетни в Япония. По всичко личи, че в бъдещето ще ни се налага да сваляме ъпдейти за тоалетните си чинии, с които да станат по-безопасни. Може би ще ни трябва и антивирусна програма....

 

Да не забравяме и смартфоните. Управителят на Kindsight Security Labs – Кевин МакНами демонстрира, че чрез внедряване на код в Angry Birds, може да поеме контрол върху смартфона. След това той може да трие снимки и лична информация. Без потребилят да разбере.

 

Това са най-лошите сценарии, но някои от тях не са толкова далеч. На видео клипа може да видите вече споменатото хакване на автомобил - моделите са Toyota Prius и Ford Escape. С помощта на компютър и достъп до ECU - електронни контролни устройства на автомобила, всеки хакер може да поеме контрол над превозното средство: