Марк Зукърбърг публикува текст, с който категорично защитава плановете на Facebook да предложи ограничен, безплатен достъп до интернет в Индия - Free Basic. Той го сравнява с безплатните интернет услуги на Facebook за библиотеки и държавни болници. Текстът е публикуван в блога The Times of India, където Зукърбърг казва, че въпреки че библиотеките не предлагат всякакви книги за четене и болниците не могат да предложат лек за всяка болест, те все пак правят "света по-добър". Безплатният интернет в Индия, който осигурява Facebook, е ограничен до определен тип сайтове за обществени услуги.

Facebook в момента се бори със скептиците в Индия, които твърдят, че Free Basics - бившият Internet.org - подкопава принципите на мрежовата неутралност. Миналата седмица Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) дори изиска от партньора на Facebook в Индия, Reliance Communications, да преустанови временно достъпа до Free Basics, докато неговите условия се разгледат по-подробно. TRAI ще излезе с решение относно законността на Free Basics и други подобни услуги през януари, съобщават от The Wall Street Journal. Междувременно Facebook лобира усилено, пускайки реклами на цяла страница в индийските вестници и предлагайки безплатни телефонни номера за поддръжниците, за да "подкрепят цифровото равенство".

В рубриката си в The Times of India Зукърбърг заявява, че е объркан от критиката към Free Basics, посочвайки, че през последната година е имало голям дебат по тази тема. "Вместо да искат да дават на хората достъп до някои основни интернет услуги безплатно, критиците на програмата продължават да разпространяват неверни твърдения, оставяйки милиард души без достъп до интернет."

Но критиците на Free Basics твърдят, че услугата не е само срещу принципите на мрежовата неутралност, но тя може да задуши иновациите в Индия, докато в същото време заздравява присъствието на Facebook в страната.

Индия е втората най-гъсто населена държава в света след Китай и е дом на повече Facebook потребители от всяка друга страна извън САЩ. Групи като „Движението за свободен софтуер на Индия“ (FSMI) дори са стартирали своя собствена кампания срещу Free Basics, претендираща, че Facebook заблуждава потребителите и че социалната мрежа може да въведе реклами в услугата в бъдеще.

 

Прочетете още: Марк Зукърбърг: Не се опитвам да избегна данъци с Chan Zuckerberg Initiative LLC