Звучи ли ви това заглавие като подранила първоаприлска шега? Уверяваме ви, че не. Броени дни преди Стратегическия и финансовия си брифинг в Лондон, Nokia обяви, че стартира стратегическо сътрудничество с Microsoft. То до голяма степен е резултат от усилията на настоящия изпълнителен директор на Nokia, който изпълняваше същата длъжност и в Microsoft, преди да смени работата си – Стивън Елоп.

 

В рамките на това партньорство настъпват сериозни промени за Nokia. Водещата мобилна платформа на компанията вече ще е Windows Phone, Symbian става франчайз, а MeeGo – мобилна операционна система с отворен код. Финландската компания претърпява и пълна реорганизационна промяна. Бордът на директорите става лидерски екип още от днес, а надолу структурата на Nokia се разделя на две основни части – „умни устройства” и „мобилни телефони”. Втората промяна ще влезе в сила от 1 април.

 

Предстои и сливане на услуги – магазинът за приложения и съдържание на Nokia ще влезе в Microsoft Marketplace, а Nokia Maps ще обслужва още Bing и AdCenter. Microsoft пък ще предостави на Nokia софтуерни пакети и инструменти за разработчиците, а финландците ще допринесат с опит в областта на софтуера и хардуера за мобилни и смарт устройства.