Neowin, The Verge и други източници споделят, че Стив Балмър не е особено доволен от представянето на основните дивизии на Microsoft в последните няколко тримесечие. След като компанията от Редмънд сподели, е таблетът Surface RT е довел до почти милиард долара загуби, Балмър споделя, че плановете са били грешни. Той е силно разочарован от продажбите на Surface RT и Windows RT като цяло и признава, че Microsoft поръчва повече таблети, отколкото може да продаде. Въпреки това компанията се учи от грешките си и вече работи по второ поколение Surface.

Сходна е и ситуацията с класическата версия на Windows. Според Балмър продажбите на PC-та и ъпгрейдите до Windows 8 не оправдават очакванията му, макар да се представят по-добре от Surface. Един от плановете за популяризирането на новата концепция на Windows е отваряне на още около 500 Microsoft магазина, най-вече в САЩ.
Поглеждайки към Windows Phone, основен приоритет за Microsoft в момента е да осигури версия на Instagram за платформата. Припомняме, че Microsoft е основен акционер във Facebook, която, от своя страна, притежава Instagram.