Още преди да основе Intel през 1960 г., Гордън Мур предсказва, че броят транзистори на инч в микропроцесорите ще се увдоява на всеки две години. По-късно наречена “Закон на Мур”, прогнозата се изпълнява вече повече от 50 години, но следващото поколение процесори на Intel ще го наруши.

Последният наличен чип на компанията, който следва експоненциалния прогрес, е Broadwell. Skylake също няма да излезе от рамката, но това не се отнася за 14-нанометровия Kaby Lake, който идва през 2016 г. Това означава, че първите 10-нанометрови чипове на Intel ще дойда през втората половина на 2017 г. Това означава, че законът на Мур вече работи на 2.5 години.

Браян Крзанич, главен изпълнитенен директор на Intel, не се притеснява от малкото закъснение. Той смята, че подобни нередности са нормални, имайки предвид колко близо сме до максималните възможности на силиция. За да падне под 10 нанометра, Intel ще трябва да премине към друг материал, например силиций-германий. IBM показа подобен чип, изграден на базата на 7-нанометрова технология.

А какво очаквате от квантовите компютри?