През всички години Consumer Electronics Show (CES) успя да се наложи като изложението, което задава тенденциите в технологиите. Благодарение на него сме ставали свидетели на доказали се с времето иновации, но, разбира се, и на концепции и прототипи, които никога не са стигали до потребителите. Но ако преди време голяма част от съдържанието гравитираше предимно около телефоните, то през 2022 г. ситуацията е значително различна. Определено основен фактор за това е, че брандове като LG и HTC са в различна степен “вън от играта” . Съвсем очаквано е да си зададем въпроса, кои са технологиите, които ангажират вниманието на всички в технологичния свят? Ето и нашата селекция за най-изумителното от CES 2022.

Автомобилите

Поради пандемията голяма част от автомобилните изложения бяха многократно отлагани, което накара производителите да търсят друго поле на изява. В същото време става все по-ясно, че електрическите и автономните автомобили ще оформят бъдещето на транспорта, а отличителните характеристики на голяма част от представяните модели категорично разчитат на най-новите технологии. Тези две причини са достатъчно основателни, за да направят въпросния преход напълно основателен. И така, какви бяха изненадите? 


BMW, което променя цвета си

Електромобил от Sony

Chrysler Airflow

Концепцията на автомобилния производител Stellantis ни представя Chrysler Airflow - елегантен и невероятно стилен електрически SUV, с разкошен дизайн и множество екрани, разчитащи на системата за автономно управление при определени условия, наречена STLA AutoDrive. STLA Brain захранва приложения за навигация, гласовия контрол и предлага опции за онлайн пазаруване и разплащане. Очаква се някои от функциите да бъдат използвани в предстоящите електромобили на Chrysler, но Airflow засега е чисто концептуален дизайн.

Cadillac InnerSpace

Зашеметяващата концепция всъщност е вид актуализиран DeLorean, който обаче е достатъчно просторен, за да побере диван и екран. Този супер лъскав EV на бъдещето е напълно автономен и така премахва “неудобството” от волана, превръщайки предната част на автомобила в пространство за забавление за филми, игри или каквото и да е друго, което бихте искали да правите, докато покорявате поредната магистрала в един по-различен свят. Невероятното усещане се допълва от напълно панорамния покрив, който се отваря и затваря заедно с вратите. Честно казано, нямаме отговор на въпроса, какво ще се случи, ако вали, но както вече казахме - цялата идея е толкова футуристична, че светът не е готов за нея.

Транспортиращата система на Hyundai


Честно казано, малко се съмняваме да видим тази футуристична концепция реализирана в бъдеще, но изпитваме истинско удоволствие от представянето й. В най-общи линии това е автоматизирана транспортна система, която може да ви отведе от дивана до вашата дестинация с помощта на няколко различни автономни превозни средства. Във видеото голяма част от този процес преминава чрез персонализирана капсула, която играе ролята на асансьор, личен автомобил или се прикача към нещо подобно на “совалка майка”. Визията на Hyundai за бъдещето включва също автономни мобилни медицински заведения, които могат не само да реагират на спешни случаи, но и да създават малки болници на всяко място чрез свързване на множество модули. Определено Hyundai имат красиви мечти и подобно на тях се надяваме, че ще видим поне част от тях реализирани в рамките на един човешки живот.

Роботите

Този сегмент е изпълнен с толкова амбиции и трудности, че акцентът тук ще падне единствено върху представените концепции, а не толкова върху потенциалните им сфери на приложение. Вижте причините за това тук. 
Производителите решиха да заложат на по-опростени конструкции, които потенциално да могат да изпълняват повече задачи, без за това да е необходимо да се премине през прекалено усложнен процес на програмиране. Един от най-добрите примери за това дойде от Labrador, за който можете да прочетете повече тук.

Роботът Ameca

Ameca ни напомня доста на Sophia, като това хуманоидно творение този път идва от Engineered Arts. Ameca демонстрира дружелюбното си отношение, като посрещна посетителите на изложбена зона за стартиращи компании в Обединеното кралство с комплименти като “Харесвам шапката ти”. Лицевите й експресии са доста разнообразни, но повечето коментари ги насочваха само в една категория: “страховити”. За да покаже, че не се засяга, Ameca като че ли в отговор на тези критики сподели: “Ние, роботите, не можем да чувстваме, но ако можех - бих казала, че съм щастлива”.

Очаквайте продължение... 

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Engineered Arts/Hyundai/Cadillac/Chrysler

Виж още: Хуманоидните роботи – нека разграничим фантастиката от реалността