В края на миналата година ви показахме концепцията за робот, който всъщност е платформа на колела. Оказва се, че понякога по-опростената визия е най-функционална, и явно стартиращата компания на име Labrador Systems е на точно това мнение. Двата модела, които бяха демонстрирани по време на CES 2022, носят имената Caddy и Retriever и са предназначени да помагат в домакинството, като основно пренасят неща от точка А до точка Б. Дизайнът им напомня на малки шкафове, оборудвани с колела и сензори, които да преминават през няколко основни спирки, заобикаляйки препятствия и хора. Те изпълняват както гласови команди, така и такива, подадени през приложение, като не е пропусната и интеграцията с гласовия асистент на Amazon - Alexa. Максималното натоварване на всеки от роботите е около 11 килограма. Те се движат с равномерно темпо и се презареждат автоматично през нощта.

Голямата разлика между двете машини е, че Retriever може да се повдига и спуска и благодарение на специални рамена може да подава и прибира прилежащите му контейнери на точно обозначени за това места. Въпреки че имат множество приложения, основната цел на двата робота е да бъдат използвани от хора с двигателни проблеми.
Интересно е, че CEO на Labrador Systems е Mike Dooley, който беше първият продуктов мениджър за Lego Mindstorms. След това Dooley се насочи към робота Mint, като компанията беше придобита от Roomba iRobot, а основната технология се превърна в основата на гамата от мопове Braava.
Очаква се първите бройки на Caddy и Retriever да се появят на пазара през втората половина на 2023 г. Но компанията е отворена за поръчки: депозитът е в размер на 250 щатски долара, след което може да се премине към разсрочено плащане по специален план. Очаква се крайните цени да са съответно 5000 долара за Caddy и 6800 долара за Retriever. Според Dooley по-дългият период е аргументиран от това, че историята вече познава множество провалени проекти за роботи, като дори и при успешните примери има поле за подобрение. „Ние наистина искаме да направим нещо, което има практическо въздействие, защото ако го направи, то може да промени живота на хората” - добавя Dooley.

Снимки: Labrador Systems

Виж още: Роботът на Hyundai може да носи всичко: от бира до бебета (ВИДЕО)

Тагове: