Както знаем, калкулацията на печалбите и загубите не е лесен процес, ето защо единственото, което ни остава, е да приемаме резултатите за достоверни. Според регулаторните документи Tesla са записали 204 милиона долара загуба от обезценяването през 2022 г. на своите биткойн притежания. Загубата е била компенсирана от 64 милиона долара печалби от търговия с биткойни, оставяйки автомобилния производител с нетна загуба от 140 милиона долара. 

Tesla инвестира 1.5 милиарда долара в биткойни през първото тримесечие на 2021 г., заявявайки, че вярва в дълголетието на криптовалутата. По това време компанията каза, че биткойнът е страхотно място за съхраняване на пари в брой и все още незабавен достъп до тях, като същевременно осигурява по-добра възвръщаемост на инвестициите от по-традиционните централни банки. Всъщност след първоначалната си покупка Tesla бързо намали позицията си с 10% и автомобилният производител направи бързи 101 милиона долара. 
През март 2021 г. главният изпълнителен директор Илон Мъск потвърди, че Tesla ще започне да приема биткойни като метод за плащане за превозни средства на компанията, което ще доведе до бум на цената на криптовалутата. Няколко седмици по-късно това решение беше отменено, а като основна причина беше посочена загриженост за количеството енергия, необходимо за копаене на биткойни. След това цената на биткойн започна да спада. 
Миналата година Tesla продаде 75% от своите биткойн притежания, но все пак към днешна дата компанията притежава биткойни на стойност около 184 милиона долара и може би очаква възстановяване. 
Крипто пазарът претърпя драматичен спад през последната година. Днес биткойнът се търгува за 23 045.50 долара, което е с около 66% под рекорда за всички времена от 68 789.63 долара. Въпреки загубата на повече от половината от стойността си някои експерти казват, че биткойнът е останал устойчив и може да претърпи завръщане, особено след като купувачите, изплашени от крипто пазара като цяло, гравитират към известни имена и по-зрели екосистеми като биткойн или етериум.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Mercedes се похвалиха, че са надминали Tesla по отношение степента на автономност