Според източници Tesla отбелязва покачване на поръчките в САЩ, докато рекордните цени на горивото насочиха все повече хора към електрически превозни средства.

Това обаче няма да повлияе значително на доставките, тъй като автомобилният производител все още е ограничен в производството.

На фона на кризата в Украйна и санкциите за оказване на натиск върху Русия да прекрати инвазията си цените на петрола и газта се повишиха значително. Суровият петрол сега е над 100 долара за барел, а средната цена на газта в САЩ беше 4.25 долара за галон – като някои региони стигнаха 5 долара за галон.

Очаква се това поскъпване да засегне всяка индустрия, но също така е достатъчно важно увеличение, което означава, че много хора ще трябва да променят бюджета си за енергия.

Всеки път когато отидат на бензиностанцията, им се напомня, че геополитическата ситуация струва още няколко долара само за да стигнат до работните си места.

Сега много от тях се насочват към електрически превозни средства. Някои от неудовлетвореност, други - защото осъзнават, че всъщност е по-евтино от стандартните автомобили. 

Tesla е най-голямата марка EV в САЩ от дълго време. Около 80% от всички електрически автомобили в страната са произведени от компанията и не е изненадващо, че се усеща увеличение на поръчките от натиска на цената на газта и петрола. 

Източник, запознат с процента на поръчките на Tesla, посочва, че автомобилният производител е отчел увеличението със 100% тази седмица в сравнение с миналата, особено в Щатите, засегнати от цените на газа и петрола. Въпреки това този скок в поръчките няма да повлияе на представянето на Tesla в краткосрочен план, тъй като автомобилният производител вече има значително изоставане от поръчки и е ограничен в производството.

В САЩ Tesla обещава доставки едва през юли 2022 г. за нови поръчки на базовия модел 3 и септември 2022 г. за популярния модел Y. Стартът на производството и доставките в Gigafactory Texas може да помогне по-късно тази година, но засега се очаква сроковете за доставка да се увеличават.

Други автомобилни производители също се очаква да изпитат повишено търсене на своите електромобили, като Hyundai за Ioniq 5 и VW с ID.4, но тези превозни средства също имат ограничено предлагане и дълги списъци на чакащи.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Panasonic ще произвeждат батериите на Tesla