Ако сте почитатели на настолните игри и обичате да се изгубвате във фантастични светове далеч от скучната и понякога трудна действителност, със сигурност ще искате да се впуснете в едно неповторимо пътешествие, което ще ви отведе до може би малко познато, но уникално кътче на картата на любимата ни родина. На 17 и 18 юни в село Чавдар ще се проведе Вторият национален фестивал за настолни игри Board Game Fest, като основната програма на фестивала обединява участници от цялата страна: клубове, общности, популярни лица, издатели, търговци и автори на игри.

Каквито и да са вашите предпочитания и интереси, ще може да откриете нещичко за себе си в програмата на фестивала. Тя включва тематични турнири, работилници, панелни дискусии, конкурси, томболи, куизове, книги игри, 3D print и детски игри. Тази година програмата ще бъде разширена към класически игри, а ще има и ексклузивно участие на професионален клуб по джаги - ето нещо, което сигурно дори не сте мислили, че съществува. Ще бъдат представени игри както от световни, така и от български автори и ще има възможност за беседа с някои от създателите им. Традиционно ще се проведе и официалната церемония по обявяването на финалистите за 2023 г. от „Игра на годината“.

Но не мислете, че настолните игри са занимание за мързеливци, които не стават от масата и не вдигат нищо по-тежко от зарче. Тази година Board Game Fest ще ви накара да размърдате не само въображението, но и мускулите си. Освен занимания като посещение на въжения парк и стените за катерене, модерния фолклорен център, изграден по западен модел, природните забележителности и археологическия парк Тополница, с които село Чавдар отдавна е известно, паралелно на основната програма има и съпътстващи инициативи и атракции. Сред тях са търсене на съкровища из селото и други приключения на открито, организирани от партньори.

Когато решите да си вземете глътка въздух, може да се възползвате от многобройните приятни маршрути и гледки в района. Мероприятието е подходящо за посещение с кемпер, за палатки, за еднодневен пикник или за отсядане с настаняване в Чавдар и региона.

Транспортът от София до Чавдар е осигурен от партньор туроператор, организиран е и в двата дни с начална точка паркинга пред Национален стадион „Васил Левски“ в часове, съобразени с програмата на фестивала. График и връзка за закупуване на билети ще може да откриете на сайта на събитието. На място в Чавдар ще бъдат достъпни велосипеди под наем, както и зарядна станция за електромобили.

Вторият национален Board Game Fest се организира от екипа на онлайн проекта за обсъждане на настолни игри и свързаните с тях теми CollectiveView. Повече за събитието можете да откриете на официалния му сайт.