След продължилата месеци наред ожесточена вражда относно предложеното от компанията придобиване на Activision Blizzard, Microsoft и конкурентът Sony подписаха споразумение за запазване на мултимилиардния франчайз Call of Duty на конзолите PlayStation.

"Имаме удоволствието да съобщим, че Microsoft и PlayStation подписаха обвързващо споразумение за запазване на Call of Duty на PlayStation след придобиването на Activision Blizzard", написа в неделя сутринта в Twitter Фил Спенсър, главен изпълнителен директор на Microsoft Gaming. "Очакваме с нетърпение бъдещето, в което играчите в световен мащаб ще имат по-голям избор да играят любимите си игри."

Съобщението идва, след като в петък Microsoft провали последния опит на Федералната търговска комисия на САЩ да провали покупката на Activision Blizzard на стойност 68.7 млрд. долара. Деветият окръжен апелативен съд отказа да предостави на регулатора извънредно спиране на решението, което позволява сделката да се осъществи в САЩ. Органът за пазарите и конкуренцията на Обединеното кралство (CMA) е последният останал регулатор, който се противопоставя на покупката, но надзорният орган и Microsoft наскоро се съгласиха да отложат съдебната си битка за сделката и да преговарят за компромис.

"Още от първия ден на това придобиване се ангажирахме да отговорим на опасенията на регулаторите, разработчиците на платформи и игри и потребителите", написа в Twitter президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит в отговор на публикацията на Спенсър. "Дори и след като пресечем финалната линия за одобрението на тази сделка, ние ще останем фокусирани върху това да гарантираме, че Call of Duty ще остане достъпна на повече платформи и за повече потребители от всякога."

Спенсър не разкри условията на сделката на Microsoft със Sony, въпреки че по-късно Стивън Тотило от Axios потвърди, че тя е с продължителност 10 години. В края на миналата година Microsoft за първи път предложи на Sony 10-годишна сделка за запазване на Call of Duty на настоящите и бъдещите конзоли PlayStation, въпреки че японският електронен гигант тогава отхвърли маслиновата клонка. В стремежа си да осигури одобрението на регулаторните органи, включително FTC и CMA, Microsoft подписа споразумение с Nintendo за пускане на поредицата в бъдещите конзоли на компанията. Тя също така постигна споразумение с доставчици на облачни игри като NVIDIA.

Преди днешното развитие Джим Райън, президент и главен изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment, даде да се разбере, че е твърдо против офертата на Microsoft за Activision.

"Не искам нова сделка за Call of Duty. Искам само да блокирам вашето сливане", каза Райън на главния изпълнителен директор на Activision Боби Котик. "Казах му [на Котик], че смятам сделката за антиконкурентна и се надявам, че регулаторните органи ще си свършат работата и ще я блокират", посочи по-късно Райън по време на показанията си по време на изслушването на FTC срещу Microsoft. Но тъй като покупката е факт, Sony вероятно не е имала друг избор, освен да се споразумее със своя съперник.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как един маркер се превърна в един от най-големите гафове на гейминг индустрията? 

 

Още от Play