Пускайки първите си машини с новия чип М1, Apple отвя конкуренцията, когато става въпрос за производителност в сравнение с Qualcomm и Intel. Сега поредното доказателство за мощта на М1 идва под формата на нова версия на популярния емулатор Dolphin за GameCube и Wii, разработена специално за машини на Apple с М1. И според самия екип резултатите са впечатляващи.

Разработчиците твърдят, че х86 версията на емулатора е вървяла много бързо дори под Rosetta – платформата на Apple, която позволява х86 приложения да вървят на ARM чипове. Затова, когато емулаторът е получил специална версия за Мас и МасВook Pro на Apple, напредъкът е още по-сериозен.

Новата версия на Dolphin за М1 отчита значително по-висока производителност спрямо всички предишни опити да подкарате емулатора на машини на Apple. Това постижение е още по-впечатляващо, предвид че МасВook има по-малка форма и подсказва, че чипът М1 може да се справя с емулация на конзоли много добре.

Устройствата, базирани на ARM, са добре известни с това, че предлагат по-добра ефективност от базираните на x86 машини, и изглежда, че това е много вярно за Dolphin, работещ и на Apple M1, базиран на ARM.„Ефективността надхвърля всякакви очаквания. Тук се използва по-малко от една десета от енергията на настолен компютър, като същевременно осигурява около 65% от производителността“, обяснява екипът зад емулатора.

Все пак не всичко е идеално, тъй като екипът отбелязва, че GameCube и Wii игри като Rogue Squadron и Spider-Man 2 срещат известни проблеми.

Apple обаче няма да се спре с M1 - можете да сте сигурни, че компанията работи върху неговия наследник за следващото поколение Mac и MacВook. Така че определено бихме искали да видим какво могат да направят разработчиците на емулатори с подобрения хардуер.

Снимка: Android Authority

Виж още: Сингъл игрите са живи и здрави - и доста по-популярни от мултиплейъра

Още от Play