След решението на Nintendo да съди популярния емулатор на Switch - Yuzu - и последвалото спиране на проекта (с огромна сума от 2.4 млн. долара, която трябва да бъде платена като обезщетение) се появиха две основни ревизии: Suyu и Nuzu. Докато последният се оказа просто идея, Suyu е реален проект, зад който стоят много отдадени разработчици.

Само преди два дни екипът на Suyu публикува първата публична компилация, в която бяха въведени няколко поправки и промени, както и първоначална работа по поддръжката на емулатора за macOS.

Въпреки това не след дълго в GitLab, домакин на хранилището на Suyu, беше издадено искане по американския закон DMCA за сваляне на кода. Представител на GitLab заяви пред Overkill, че са получили "известие за сваляне по линия на DMCA от представител на притежателя на правата", като са изпълнили незабавно всички техни искания.

Екипът на Suyu все още не знае кой е отговорен за иска, макар че зад него вероятно стои Nintendo. Във всеки случай хранилището е преместено на нов адрес. На негово място стои едно предупреждение:

"Създаването на хранилища е забранено за нови потребители, за да се предотврати спам. Ако искате да допринесете, моля, създайте пост в git-access-request в нашия discord сървър, за да бъде одобрен акаунтът ви."

Засега не е ясно дали това ще е достатъчно, за да се запази проектът, или е въпрос на време Suyu да спре окончателно. Другият голям емулатор на Nintendo Switch, Ryujinx, обаче засега остава незасегнат от DMCA исковете.

Снимка: Unsplash

Виж още: Предупрежденията за борба с пиратството всъщност могат да предизвикат повече пиратство