Нова игра, наречена Valheim, е на върха на класациите за ранен достъп на Steam с преобладаващо положителни отзиви. На 10 февруари, само осем дни след старта, независимият разработчик Iron Gate обяви, че Valheim вече е продала 1 милион копия. Пет дни след това тя достигна 2 милиона продажби. В петък, 19 февруари, Valheim достигна 3 милиона продажби.

Ето още няколко факта, които бихте искали да знаете:

- тя беше втората най-играна игра в целия Steam в даден момент, преди всяка игра освен Counter-Strike: Global Offensive, и сега е на трето място.

- Valheim вече е постигнала рекорд в десетте най-играни едновременно заглавия в Steam с приблизително 392 000 в понеделник, изваждайки Grand Theft Auto V от тази класация за топ 10.

- до миналия петък Valheim зае 9-о място с 410 000 играчи, изпреварвайки Postal с едно стъпало.

Играта оглави класацията на Steam Top Sellers по време на новогодишната разпродажба на Valve, въпреки че имаше нулеви отстъпки.

Траекторията на успеха на Valheim е доста различна от всичко, което сме виждали преди. Най-близкият паралел е може би Battlegrounds на PlayerUnknown, която по подобен начин излезе от Steam Early Access, продаде много копия по време на разпродажбите на Steam (също без да е намалена), постави рекорд в Steam с най-много играчи едновременно (3.2 милиона), който все още стои днес, и стартира целия жанр на Battle Royale игрите, който породи днешните хитове Fortnite, Apex Legends, Call of Duty: Warzone и др. Но дори на PUBG бяха нужни месеци, за да достигне до числата, които Valheim вече има.

За сравнение Valheim е бавна и методична. Тя е част от утвърдения жанр на игри за оцеляване, където строите и събирате, нарязвате и копаете, ловувате и се развивате, след което изграждате по-добри инструменти, за да правите всичко това по-ефективно отново и отново.

Снимка: Steam

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра

Още от Play