Говорейки за избор на модерен лаптоп с богата функционалност и мощ за възлагане на голям брой задачи, няма как да не включим в "менюто" моделите на Lenovo, като по-специално в днешното ревю ще обърнем внимание на възможностите на Lenovo Yoga 9 2-in-1 14IMH9 - най-новия модел от девето поколение, който представлява значително надграждане спрямо предходните модели от клас Yoga, които присъстват от доста време на пазара.

 

Дизайн и изработка

Lenovo Yoga 9i (14″, Gen 9) външно не се е променил много спрямо предишното поколение. Твърде възможно е поне визуално да се объркате относно моделите, тъй като основните разлики се крият под красивия корпус на лаптопа. И така, отваряйки кашона, без да се спираме подробно на съдържанието в комплекта, веднага разбрахме, че пред нас стои една добре изградена и привличаща вниманието машина тип 2 в 1, която не само е тънка и лека, но и определено е с красив и луксозен дизайн. Матираният горен капак на лаптопа е с лека издатина в центъра за по-лесно отваряне и е в хармония с изчистените прави линии на корпуса, които по традиция са със заоблени краища. Поглеждайки отдолу, отстрани виждаме гланцирано дъно и странични панели в същия стил. Самият корпус е алуминиев, което също е традиционно за моделната линия, като вследствие на това и тънкия профил - 15.2 мм, лаптопът е изключително лек - тежи едва 1.4 кг и е удобен за носене и ползване, било като традиционен лаптоп или във вид на голям таблет. Сгъваме и разгъваме лаптопа във всички позиции с лекота и минимални усилия, като все пак ни се наложи да ползваме две ръце заради твърдостта на 360-градусовата панта, което е нормално за повечето 2 в 1 лаптопи.

Рамките около дисплея са супертънки, а стъкленото покритие на панела помага за по-добрата му защита от надраскване. Двата 2W предни говорителя са старателно скрити в така наречената панта на звуковата лента. Издатината в горната част на дисплея съдържа в себе си 5-мегапикселова IR камера, снабдена с ToF и Hall сензор за Windows Hello и Zero touch функционалността на Lenovo.

Голям плюс на клавиатурата е това, че е с големи клавиши въпреки неголемите размери на лаптопа. Ходът на клавишите е добър и обратната връзка е щракаща. Устройството има подсветка и вдясно ни направи впечатление вертикалната колона от клавиши, които са преки пътища за различни функции, като контрол на захранването и силата на звука, регулиране на яркостта и използване на четеца на пръстови отпечатъци.

Тъчпадът е изненадващо голям и широк (80 x 135 мм) и с него се работи доста комфортно и лесно.

Ако говорим за разлики в дизайна спрямо предишните генерации, те не са толкова много - новите неща тук по-скоро са скрити под корпуса на лаптопа.

 

Качество на дисплея

Lenovo Yoga 9 2-in-1 14IMH9 е оборудван с OLED сензорен панел с резолюция 2880 x 1800p 120 Hz и 16:10 съотношение на дисплея - моделът, който тестваме, тъй като според спецификациите опционално може да се закупи и вариант с 4K (3840x2400) пиксела резолюция с 60 Hz честота на опресняване. Впечатление тук ни направи доста ярката картина (400 нита) с живи цветове (благодарение на технологиите като DisplayHDR u True Black 500), които остават такива и при осветено помещение, като дори при директно насочване на светлината към дисплея картината остава с доста сносно качество.

Колкото и да се взирахме от доста близка дистанция, ни бе много трудно, дори невъзможно да видим пикселите, което се дължи на доста голямата плътност на дисплея от 243 PPI на 1“ от площта на дисплея. Доста добро впечатление ни направи и реакцията на дисплея при предаване на бързите кадри в игри и клипове с висока резолюция.

 

Звук от висока класа

Относно звученето през вградените говорители на лаптопите рядко може да се говори за кой знае какво качество, но в случая с Lenovo Yoga 9 2-in-1 14IMH9 може спокойно да заявим, че звукът, който лаптопът предлага, е на топ ниво. Причината за това е една единствена - вградената звукова система е дело на небезизвестната в Hi-Fi средите компания Bowers & Wilkins. Вградените 2 високоговорителя са допълнени и от 2 субуфера за ниските честоти, като в резултат на това успяхме да се насладим на доста качествено възпроизвеждане на музикалните композиции, както и на "взривоопасни" ефекти по време на сесиите с някои от най-популярните игри в момента.

Внушителни резултати


Като заговорихме за игри, стигаме и до най-важния компонент - хардуерното представяне - скоростта и възможностите по време на работа на хибридния Lenovo Yoga 9 14IMH9. Използваната конфигурация тук е с процесор Intel Core Ultra 7 155H, който работи в комбина с Intel Arc (8-Cores) iGPU и 16 GB  LPDDR5 RAM памет (опционално може да бъде взет и с 32 GB). Налице е 512 GB SSD, като опционално се предлага и с 1 TB SSD памет. Тъй като процесорът има 16 ядра, а интегрираното решение е достатъчно мощно, смятаме, че това устройство е подходящо не само за работа в офиса, но дори за създаване на съдържание и игра на доста голям брой от съвременните и модерни игри. Въпреки че моделът определено не е геймърски, започваме именно с представянето му тук, тъй като това определено е най-голямото предизвикателство за интегрирания хардуер. Тествахме две от най-популярните заглавия, подходящи според нас за "загрявка" на вградения GPU - Counter Strike GO и DOTA2. Представянето бе далеч над очакваното, поне що се касае за вградено видео - при Full HD резолюция първата игра се представи със средно 300 - 340 fps на ниски детайли, 180 - 200 fps на средни детайли и 80 - 100 fps на максимални детайли.

При DOTA 2 - разбираемо - стойностите са малко по-ниски - 180 fps на ниски, 130 fps на средни и 80 fps на максимални настройки. При все това лаптопът остава сравнително хладен, охлаждащата система, която се състои от два вентилатора, върши перфектно своята работа. Това ни навежда на мисълта, че новият Lenovo Yoga 9 може подкара почти всички нови игри, като, разбира се, там вече не може да очакваме кой знае какви чудеса относно производителността. Работата с текст, видео и различни други приложения е без никакви забележки - отварянето на огромен брой прозорци и възпроизвеждането на видео във високите резолюции е детска игра за лаптопа.
От друга страна, относно интерфейса моделът е възможно най-актуален със своите три Type-C USB порта, като можете да разчитате и на Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3 за свързаност.

Отлична оценка като цяло

Определено новият хибриден лаптоп Lenovo Yoga 9 2-in-1 14IMH9 предлага солидно надграждане относно производителността в сравнение със своите събратя от предишните генерации. Гъвкавостта на дизайна, която ни се предлага относно ползването му като стандартен лаптоп или като огромен таблет, в комбинация с мощния процесор и отличното вградено решение за GPU ни дават основание да потвърдим - моделът е едно от най-добрите решения, ако търсите лаптоп тип 2 в 1, при това на една отлична цена.

Вижте още: Lenovo Legion R45w-30: тук размерът има значение (РЕВЮ)