Пустинята в щата Аризона стана арена на ново тренировъчно упражнение за астронавтите на НАСА, които ще бъдат част от бъдещата програма "Артемида" за мисии до лунната повърхност.

Едноседмичната експедиция през вулканичното поле Сан Франциско близо до Флагстаф, щата Аризона, ще даде възможност на астронавтите на НАСА Кейт Рубинс и Андре Дъглас да разиграят сценарии за лунна разходка в реплики на скафандри върху пейзаж, който е подобен на лунния.

По време на обучението екипът ще репетира лунните операции от началото до края и ще бъде подкрепян от инженери и експерти на НАСА на място и виртуално с екип от полетни контрольори и учени в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън.

"Тестовете в полеви условия играят решаваща роля, тъй като ни помагат да тестваме всички системи, хардуер и технологии, от които ще се нуждаем, за да провеждаме успешни лунни операции по време на мисиите на "Артемида", казва в съобщение Барбара Янойко, директор на тестовете в полеви условия. "Нашите инженерни и научни екипи работят заедно безпроблемно, за да сме сигурни, че сме подготвени на всяка крачка за момента, в който астронавтите отново стъпят на Луната."

През седмицата ще се проведат четири симулирани лунни разходки и шест операции с усъвършенствани технологии, които ще следват същия протокол за операциите на "Артемида 3" и след това.

Технологията, използвана при демонстрациите, може да бъде включена и в бъдещи мисии по програма "Артемида", включително дисплей и поток от навигационни данни чрез добавена реалност (AR) или светлинни маяци, които могат да помогнат на екипажа да намери пътя обратно към спускаемия модул.

Една от целите на това обучение ще бъде да се открият пропуски или предизвикателства, които биха могли да възникнат при операциите до южния полюс на Луната по отношение на начина на събиране на данни и комуникацията на екипа с научните екипи и екипа за управление на полета в Хюстън.

След приключването на всяка симулирана лунна разходка всички екипи ще се съберат и ще обсъдят как е преминала тя и какво може да се научи от конкретното упражнение. Всичко, научено от този полеви тест, ще бъде включено в планирането на бъдещите мисии на програмата "Артемида", включително разработването на технологии и търговски доставчици.

Снимка: Unsplash/NASA, Josh Valcarcel

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви