През декември миналата година Epic Games спечели тригодишна съдебна битка срещу Google в съдебно дело, което завърши с единодушно решение на журито, че технологичният гигант има незаконен монопол на пазара за разпространение на приложения за Android. Очевидно е, че основният инструмент, използван за налагане на този монопол, е магазинът Google Play, но журито реши също така, че съществува незаконна връзка между магазина за приложения на Google и услугите за плащане на сметки в Google Play.

Докато се решават следващите стъпки, федералният съдия от САЩ Джеймс Донато определи Google като "незаконен монополист" и добави, че компанията "ще трябва да плати някои санкции" на Epic Games. Това обаче може да доведе до още една крачка напред и Google да бъде принудена да разреши магазина на Epic Games в Google Play Store като алтернативна услуга за доставка на приложения.

Съдията пише следното:

"До 24 юни 2024 г. Google ще подаде оферта, в която подробно ще посочи необходимата техническа работа и икономическите разходи, ако има такива, за предоставяне на "достъп до каталога" и "пренасяне на библиотеката" на конкурентни магазини за приложения за период до 6 години".

Това означава, че Google може да бъде принудена да допусне в своята екосистема не само Epic Games Store. Окончателното изслушване е насрочено за 14 август, а дотогава Epic ще има възможност да подаде възражение в зависимост от оценките, които Google ще подаде през юли.

Снимка: Unsplash

Виж още: Втората най-лека екзопланета е като космически захарен памук