Появи се нова заплаха за неприкосновеността на личния живот, тъй като учени от САЩ са открили начин да шпионират видеокамерите в различни устройства - от смартфони до системи за домашна сигурност. Методът, известен като EM Eye, може да улавя изображения дори през стени, което поражда огромни опасения относно възможността за злоупотреба.

Изследването, ръководено от Кевин Фу, професор по електрическо и компютърно инженерство в Североизточния университет, е насочено към уязвимост в кабелите за предаване на данни в повечето съвременни камери. Те непреднамерено действат като радиоантени, пропускайки електромагнитна информация, която може да бъде уловена и декодирана, за да се разкрие видео в реално време.

Уязвимостта съществува, защото производителите се фокусират върху защитата на умишлените цифрови интерфейси на фотоапаратите, като например канала за качване в облака, но пренебрегват възможността за изтичане на информация чрез случайни канали. "Те никога не са предвиждали този проводник да се превърне в радиопредавател, но той е такъв", обяснява Фу. "Ако сте отворили обектива си, дори да си мислите, че сте изключили камерата, ние събираме информация."

Методът EM Eye е тестван върху 12 различни вида камери, включително такива, които се намират в смартфони, камери за управление на автомобили и системи за домашна сигурност. Разстоянието, необходимо за подслушване, е различно, но в някои случаи това може да стане от разстояние 16 фута.

Техниката не изисква камерата да записва, което означава, че всяко устройство с отворен обектив е потенциално изложено на риск. Фу предлага на потребителите да обмислят използването на пластмасови капаци за обективи като първа стъпка за намаляване на тази заплаха, въпреки че отбелязва, че инфрачервените сигнали все още могат да проникнат през тях.

Фу се надява, че тези открития ще послужат като предупредителен сигнал към производителите да обърнат внимание на тази уязвимост в своите проекти. "Ако искате да имате цялостна история за киберсигурността, да, направете добрата наука, но трябва да направите и компютърното инженерство и електроинженерството, ако искате да се защитите от тези видове заплахи за подслушване и наблюдение", казва той.

В свят, в който камерите са повсеместни, това изследване подчертава значителен и широко разпространен риск за неприкосновеността на личния живот. Както казва Фу: "По принцип навсякъде, където има камера, вече има риск".

Снимка: Unsplash

Виж още: Извънземни сякаш ни сигнализират чрез космически сигнали, свързани със свръхнова