Известната музикантка и бивша приятелка на Илон Мъск Клеър "Граймс" Баучър си пожела мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) за рождения си ден - и един от очевидните конкуренти на Neuralink с удоволствие се съгласи.

След като Граймс написа в Twitter, че ще получи "неинвазивен мозъчно-компютърен интерфейс" за рождения си ден, Ей Джей Келер, главен изпълнителен директор на стартъпа Neurosity, потвърди в интервю за Insider, че фирмата му наистина е направила персонализирана мозъчна джаджа за изпълнителката на Kill V. Maim.

Макар че това, че технологична компания, която изпраща джаджа на почитателка на научната фантастика, сама по себе си не би било новина, фактът, че Граймс е майка на две от децата на Мъск, може би намеква, че тя е в доста обтегнати отношения с канадско-южноафриканския милиардер, който притежава може би най-известната и една от най-противоречивите компании за BCI в света.

В отговорите от нейния профил Граймс все пак споменава за компанията на бившия си приятел, която планира да имплантира компютърни чипове в истински човешки черепи - ако някога получи одобрение от правителството и спре да убива маймуни с експериментите си.

Когато друг потребител я попита дали интерфейсът е "като външен Neuralink", Граймс отговори, че BCI на Neurosity е "по-малко напреднал", защото компанията е "по-млада" и не изисква операция, както BCI на Мъск.

"Можеш да движиш мишката на компютъра и други неща", добави тя. "Рано е, но е безумно готино. Нехирургичните варианти са вълнуващи и толкова фантастични!"

Въпреки че шлемът на Neurosity е предназначен за ЕЕГ монитори, които да помагат на хората да се съсредоточат и да работят по-добре, изглежда, както отбелязва Insider, че разработчиците на компанията са насочили предложенията си към по-напреднала територия, поне експериментално.

Както в отговорите си, така и в изтрития си вече пост Граймс намеква, че е успяла да използва шлема на стойност около 1000 долара, известен като "Короната", за да управлява компютърна мишка с помощта на мозъка си. Засега остава Neurosity да потвърди това твърдение, като се има предвид, че то е доста далеч от сферата на приложение на компанията за ЕЕГ мониторинг.

В интервюто си за Insider Келер, главен изпълнителен директор на Neurosity, заяви, че не се стреми да се конкурира с Neuralink.

"Това е като разликата между микроскоп и телескоп", каза той. "И двата правят изображения, но и двата правят напълно различни видове изображения."

Снимка: Unsplash

Виж още: Ядреният реактор на Rolls-Royce е все по-близо до разполагане на Луната