Може би вече знаете какво е eSIM, дори ако телефонът ви не поддържа технологията. По същество това е динамична SIM карта, която е вградена направо във вашия телефон, програмируема за работа с множество оператори. Вместо досадно да сменяте малки пластмасови карти, когато сменяте оператора, eSIM правят купуването за нов план почти толкова лесно, колкото инсталирането на приложение. Не много телефони поддържат сравнително новата технология, но една компания е донесла функционалност на eSIM на практически всеки телефон с Android.

eSIM.me създаде SIM карта, базирана на eSIM. Знаем, това звучи контраинтуитивно. Хардуерната SIM карта изглежда обезсмисля целта на променливата eSIM, но това е нов подход, който очевидно работи. Въпреки това той няма същото ниво на системна интеграция, което има „по-традиционната“ вградена eSIM.

Както всички SIM карти, eSIM.me има функционално малък собствен компютър вътре в него, но реализацията тук се различава от типичната ви карта. Той разполага с целия необходим хардуер и софтуер за стартиране на своя собствена eSIM, отговаряща на същите спецификации и предоставяща същата функционалност чрез софтуер, способен да съхранява множество различни мрежови профили. И изненадващо операционната система Android може да общува с нея, сякаш е „нормална“ eSIM чрез набор от API, които платформата поддържа от години. Въпреки че не може директно да взаимодейства с приложението SIM Manager на Google, както прави нормалната eSIM (това означава, че нормалните опции за управление на eSIM, които очаквате, няма да се показват в менюто Настройки), можете да конфигурирате необходимите профили с помощта на eSIM.me приложение и системата вижда всеки като отделна хардуерна SIM карта.

Въпреки че пълната функционалност за превключване на eSIM не работи на устройства, работещи с други операционни системи като iPhone, всяко устройство може да използва активния в момента профил на eSIM на картата - той е основно само за Android, но в движение можете да го използвате в друго устройство, стига да не е необходимо да сменяте профилите. Можете също да го използвате в конфигурация с две SIM карти, въпреки че може да се сблъскате с други ограничения в зависимост от вашето устройство, поддръжка на функции с двойна SIM карта като двойна активна или двойна готовност и т.н.

eSIM.me твърди, че трябва да работи с „всяко устройство с Android“, но необходимите API изискват поне Android 9 Pie в повечето случаи, за да работят.

В зависимост от това, с колко устройства планирате да използвате eSIM.me, цената варира. Най-евтината версия очевидно започва от 25 долара за карта, която поддържа два профила, заключени към едно устройство. Прехвърлянето на този лиценз към нов телефон струва 10 долара и това се отнася за всички карти, продавани с лимити за устройство. За версията за сериозни потребители, която прави всички неща без глупави ограничения в устройство и марката и поддържа до 15 профила, ще похарчите 70 долара.

Снимка: eSIM.me

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?