НАСА издаде внезапно предупреждение, след като на 4 август (неделя) бе забелязан масивен 125-метров астероид "2024 OC", който се устреми към Земята със страховита скорост и се приближи най-близо в 16:10 координирано универсално време.

Астероидът, който е голям колкото масивна сграда, ще прелети покрай Земята с опасната скорост от 35 986 км/ч. Астероид 2024 OC е част от астероидите Аполо, които напоследък правят най-близкото си приближаване до Земята.

Тези астероиди са близки до Земята обекти (NEOs) и имат орбити, които пресичат пътя на Земята. Въпреки че повечето такива обекти не носят риск от сблъсък, някои от тях се считат за потенциално опасни астероиди и се нуждаят от по-внимателно наблюдение.

За потенциално опасни се смятат астероидите, които са по-големи от около 140 метра и чиито орбити ги отдалечават на 7.5 милиона километра от орбитата на Земята. Въпреки че ОС 2024 е голям, очаква се той да премине покрай Земята на безопасно разстояние от 7.4 милиона километра. Въпреки че извършва близко приближаване, астероидът не отговаря на критериите за потенциално опасен поради малко по-малкия си размер.

Въпреки това НАСА следи подобни обекти, за да гарантира, че Земята не е изправена пред никаква опасност.

Ако планетата ни бъде ударена от астероид с размерите на 2024 OC, той ще окаже значително въздействие върху планетата. Астероид с размерите на сграда може да доведе до широкомащабни разрушения, да образува голям кратер, както и да доведе до регионални щети. Ударът на астероида може да предизвика и катастрофални последици за околната среда и да доведе до загуба на човешки живот и имущество. Усилията на НАСА за наблюдение обаче ще гарантират, че 2024 OC ще премине покрай Земята, без да доведе до каквито и да било вреди.

Снимка: Unsplash

Виж още: Go Guide Seaside Awards 2024: за да научим твоето любимо заведение по Черноморието