НАСА търси иновативни методи, които биха могли да помогнат за извличането на проби, събрани от марсохода Perseverance на Марс в бъдеще.

Марсоходът, който кацна на Марс през февруари 2021 г., събира образци от кратера Джезеро, където някога на Червената планета е имало древно езеро и речна делта. Учените смятат, че пробите могат да им помогнат да разберат по-добре дали някога на Марс е съществувал живот. Първоначалният замисъл на програмата за връщане на проби от Марс- партньорство между НАСА и Европейската космическа агенция - беше сложен. Архитектурата включваше няколко мисии, които да се изстрелят от Земята към Марс, за да съберат пробите, и след това да се извърши първото изстрелване на ракета от повърхността на друга планета, за да се върнат пробите на Земята.

Съществуват обаче опасения, че програмата е твърде тромава поради сложността, разходите и отложената дата на завръщане, която първоначално се очакваше да се случи до 2031 г., но беше изместена след оценка от независим съвет за преглед. Бюджетните съкращения, които засегнаха НАСА, също изложиха програмата на риск.

В понеделник администраторът на НАСА Бил Нелсън и Ники Фокс, заместник-администратор на дирекция "Научни мисии" на НАСА, споделиха отговора на федералната агенция пред независимия съвет за преглед.

Прегледите на програмата препоръчаха връщането на проби от Марс да не струва повече от 5 - 7 млрд. долара, каза Нелсън. Но НАСА е принудена да се справя с ограниченията на намалените разходи поради съкращаването на бюджета за 2024 и 2025 фискална година, което води до това, че агенцията ще понесе удар от 2.5 млрд. долара.

Нелсън заяви, че е неприемливо да се чака до 2040 г., за да се върнат пробите на Земята, защото 40-те години са "десетилетието, в което ще кацат астронавти на Марс", повтори той по време на пресконференция в понеделник.

Цената на програмата от 11 милиарда долара би накарала НАСА да отклони финансиране от други научни програми и мисии.

Сред тези мисии са NEO (Near-Earth Object) Surveyor за откриване на астероиди, които могат да представляват риск за Земята; Dragonfly, която ще изследва потенциалната обитаемост на Титан - луната на Сатурн; и мисии като DAVINCI и VERITAS за разкриване на тайните на Венера. (Имената на мисиите за Венера са съкращения от Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging Plus и Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy).

Макар Нелсън да се надява, че бюджетът за фискалната 2026 година няма да бъде толкова ограничен, което ще отвори повече възможности за финансиране на научните изследвания на НАСА, това не решава непосредствения проблем как да се справим с придвижването напред на проекта за връщане на проби от Марс.

Затова космическата агенция отправя призив за помощ.

Снимка: Unsplash/NASA/JPL-Caltech

Виж още: Сибирските еднорози са живели заедно с хората и са били много по-готини от митичните им събратя

Тагове: