Най-голямото познато на човека просто число беше открито наскоро с помощта на бившия софтуерен инженер на Nvidia Люк Дюрант и Голямото интернет търсене на прости числа на Мерсен (GIMPS). GIMPS е глобална инициатива за откриване на първичните числа на Мерсен - прости числа, които се образуват по формулата 2^n-1 - и групата призна постижението на Дюрант на Mersenne.org.

Според нейното съобщение за пресата най-голямото известно досега на човека просто число е (2^136 279 841)-1, което се нарича още М136279841 (където числото след буквата М представлява експонентата). Това означава, че можете да получите това число, като умножите две по себе си повече от 136 милиона пъти и след това извадите единица от крайния продукт. Това е най-голямото просто число, което сме виждали досега, като последното, М82589933, беше открито шест години по-рано.

Особено интересно е, че това е първото откритие на GIMPS, при което се използва мощта на графичните процесори на центровете за данни. Михай Преда беше първият, който използва мускулите на графичните процесори през 2017 г., се казва на уебсайта на GIMPS, когато „написа програмата GpuOwl за тестване на числата на Мерсен за първичност, като направи софтуера си достъпен за всички потребители на GIMPS“. Когато Люк се присъединява към GIMPS през 2023 г., те изграждат инфраструктурата, необходима за внедряване на софтуера на Преда в няколко GPU сървъра, достъпни в облака.

Макар че беше необходима една година тестове, усилията на Люк най-накрая дадоха резултат, когато графичен процесор A100 в Дъблин, Ирландия, даде резултата M136279841 на 11 октомври миналата година. След това той беше потвърден от Nvidia H100, разположен в Сан Антонио, щата Тексас, който потвърди откритието с теста на Лукас-Лемер.

Откритието на Дюрант е не само интересно упражнение за любители и професионални математици, но и ни напомня, че полезността на графичните процесори в центровете за данни надхвърля границите на изкуствения интелект. Те могат да се използват за симулации, които имат огромен брой точки с данни, криптография и др. Освен това, тъй като очакваме следващото поколение графични процесори да имат още по-голяма мощност, може би скоро ще открием следващото най-голямо просто число.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ключовите съставки на живота на Земята идват от Космоса, сочат нови доказателства