Според Robot Report притежаваната от Hyundai компания за роботика Boston Dynamics съди конкурента Ghost Robots, твърдейки, че конкурентният производител на роботи е нарушил седем от патентите на Boston Dynamics, свързани с добре познатия рободог на компанията Spot quadruped.

Съдебният процес не е толкова изненадващ, като се има предвид, че всички роботи изглеждат почти идентични, а Spot, който излезе на пазара през 2019 г., определено беше първи. Ghost Robotics дебютира с първия си модел Spirit 40 през 2020 г., а следващата версия на робокучето Vision 60 – който влезе в заглавията на новините, когато компанията закачи снайперска пушка към него – беше представена през следващата година.

Boston Dynamics за първи път поискаха от Ghost Robotics да преразгледат техните патенти за робокучето през 2020 г. – само няколко месеца след като Spirit 40 беше предоставен – и оттогава изпратиха множество писма за прекратяване и отказ от по-нататъшна разработка. Ghost Robotics очевидно не са успели да спрат и да се откажат от плановете си и сега Boston Dynamics иска да ги изправи в съда.

„Ние не коментираме спецификата на висящите съдебни спорове“, каза говорител на Boston Dynamics пред Robot Report. „Приветстваме конкуренцията на нововъзникващия пазар на мобилна роботика, но очакваме всички компании да зачитат правата на интелектуална собственост и ще предприемем действия, когато тези права бъдат нарушени.“

Отново, тъй като робокучетата – ако оставим настрана оръжията – изглеждат по същество еднакво, съдебният процес беше неизбежен. Но докато Boston Dynamics се очерта като основен играч на пазара, Ghost Robotics сa сравнително млада компания (както и по-голямата част от индустрията на роботиката). Тук има възможност за създаване на прецедент и резултатите от този случай биха могли да определят дали хватката на Boston Dynamics върху пазара на роботизирани четириноги ще стане още по-здрава, или ще трябва да отстъпи доста пазарен дял на своя разрастващ се конкурент.

Как ще се развие съдебното дело, остава да видим, но междувременно можем поне да предложим на производителите да променят породите на тези механични животни. Разбира се, относителната механика може да е същата, но поне ще изглеждат различно. И без оръжия, моля.

Снимка: Boston Dynamics

Виж още: Робот на два крака постави рекорд на 100 м бягане (ВИДЕО)