Двукрак робот на име Каси постави нов световен рекорд на Гинес за бягане на 100 метра, като постигна време от 24.73 секунди и средна скорост от 4 м/сек (9 мили в час).

Това е много по-бавно от човек, за когото рекордните времена са 9.58 секунди за мъжете (поставен от Юсейн Болт) и 10.49 секунди за жените (поставен от Флорънс Грифит-Джойнър). Въпреки това резултатът все още е изключително впечатляващ за робот по дизайна на Каси.

„Това може да е първият двукрак робот, който ще се научи да бяга, но няма да е последният“, казва професорът по роботика на OSU Джонатан Хърст в изявление за пресата. „Мисля, че напредъкът ще се ускори оттук нататък.“

Каси е създадена от инженери от Oregon State University (OSU) и е произведена от Agility Robotics. Agility използва двукраката технология, разработена за Каси, за да захранва своя робот Digit, който не само може да ходи и да се катери по стълби, но също така има базови ръце за вземане и носене на малки пакети.

Каси не е най-бързокракият съществуващ робот. WildCat, обемист четирикрак прототип, разработен от Boston Dynamics, е способен да развива скорост от 19 мили в час, докато четириногият Mini Cheetah на MIT може да се движи със скорост от 9 мили в час. Има и извънредни дизайни като OutRunner, който не използва шарнирни крака, а подобни на колела спици за постигане на впечатляващо стабилни скорости от 20 мили в час. Каси е различен модел, защото е двукрак - дизайн, който има особени предимства, като позволява на роботите да преминават през пространства, предназначени за хора.

Създателите ѝ казват, че бягането всъщност не е най-трудната част от предизвикателството, а това да накараш робота да стартира и спира.

„Стартирането и спирането в изправено положение са по-трудни от частта при бягане, подобно на това как излитането и кацането са по-трудни от действителното летене на самолет“, каза проф. Алън Фърн в изявление за пресата.

Каси също изпълни предизвикателството „на сляпо“. Тя не е автономен робот и няма външни сензори, така че трябваше да се управлява от човек, подобно на кола с дистанционно управление. Преди това Каси е бягала 5000 метра, но с много по-бавно темпо, отнемайки ѝ 53 минути, за да завърши дистанцията.

Ще бъде интересно да се сравнят постиженията на Каси с много рекламирания Tesla Bot на Илон Мъск.

Снимка: Oregon State University/YouTube

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?

 

Тагове: