
Шимпанзетата консумират еквивалента на поне една алкохолна напитка на ден, докато ядат узрели, ферментирали плодове, сочи проучване, което разглежда една от възможните причини, поради които хората се привличат от алкохола.
Проучването, проведено в дивата природа на Африка, където живеят животните, подкрепя теорията, че хората може би са наследили от приматите вкуса към алкохола и способността да го метаболизират, въпреки че той е токсичен за нас.
Изследователите събраха плодове, които шимпанзетата ядат, и измериха съдържанието им на етанол, който се произвежда при ферментацията на захарта. Те стигнаха до заключението, че нашите еволюционни братовчеди консумират алкохол ежедневно и при това немалко. Изчисленията на изследователите сочат, че чрез големите количества плодове, които шимпанзетата консумират, те приемат около 14 грама алкохол на ден.
Като се коригира според размера на тялото, това е все едно шимпанзетата да пият по половин литър бира на ден, казва Алексей Маро, водещ автор на проучването, публикувано в списанието Science Advances.
„Това не е незначително количество алкохол, но е много разредено и по-скоро свързано с храната“, казва докторантът от Калифорнийския университет в Бъркли.
„За първи път видяхме, че най-близките ни живи роднини действително консумират физиологично значими дози алкохол ежедневно“, каза Маро.
Това е в съответствие с „теорията за пияната маймуна“, изложена преди повече от десетилетие от американския биолог Робърт Дъдли, който е съавтор на новото проучване.
Според теорията любовта на хората към алкохола и способността им да го метаболизират произтича от факта, че нашите примати предци са го консумирали ежедневно чрез плодовете, които са яли.
„Хипотезата за пияната маймуна все повече се превръща в реалност“, каза Маро. „Наименованието ѝ е неудачно. По-подходящо би било „еволюционен махмурлук“.
Теорията първоначално беше посрещната със скептицизъм от експертите. Но през последните години тя набра популярност, след като проучвания показаха, че някои примати ядат ферментирали плодове и когато имат избор между нектари с различно съдържание на алкохол, предпочитат този с най-високо алкохолно съдържание.
Натаниел Домини, професор по антропология и еволюционна биология в Дартмутския колеж, който не е участвал в това проучване, го посрещна с ентусиазъм. Домини също така заявява, че статията „поставя край на дебата относно разпространението на етанола в тропическите плодове“.
Същевременно той добавя, че проучването повдига нови въпроси относно биологичните и поведенческите последствия от хроничното излагане на ниски нива етанол за нечовешките примати. Друг неотговорен въпрос е дали шимпанзетата активно търсят алкохолни плодове, или просто ги ядат, когато ги намерят. Изследователите в това проучване заявиха, че все още не знаят.
Въпросът за консумацията на алкохол от шимпанзетата ще продължи да се проучва, за да се научи повече за произхода на консумацията на алкохол от човека и да се оценят рисковете и възможните ползи от нея според Маро.
„Можем да научим много за себе си чрез шимпанзетата“, завършва той.
Снимка: Unsplash
Виж още: Еволюционно проучване: колкото по-дълъг е палецът, толкова по-голям е мозъкът