Най-голямото животно в света, синият кит (Balaenoptera musculus), поглъща повече пластмаса от всяко друго животно на Земята, показва ново проучване. Изследователите са изчислили, че всеки гигант, носещ балени, може да погълне до 43.5 килограма микропластмаса за един ден – около средното тегло на 13-годишен човек.

Микропластмасите са парчета пластмаса с дължина по-малка от 5 милиметра и се създават с течение на времето, когато пластмасовото замърсяване се разпада поради вълново действие и ултравиолетово лъчение на повърхността на океана. Тези малки пластмасови парчета са открити в стомасите или екскрементите на широк спектър от видове на всяко ниво на морската хранителна мрежа. Въпреки това определянето на точното количество микропластмаса, консумирана от отделни морски видове, е предизвикателство.

В ново проучване, публикувано в списанието Nature Communications, изследователите са използвали компютърни модели, за да генерират първите прогнози за количествата пластмаса, погълнати от три вида китове - сини китове, финвали (Balaenoptera physalus) и гърбати китове (Megaptera novaeangliae) - в Калифорнийската екосистема, която е гореща точка за китоподобни в източната част на Тихия океан.

Техните резултати показват, че сините китове са явните шампиони, когато става дума за ядене на пластмаса. Един син кит поглъща до 10 милиона парчета на ден по време на основния си сезон на хранене, който продължава 90 до 120 дни през летните месеци, преди гигантските китове да мигрират на юг за зимата. За сравнение гърбат кит може да консумира до 200 000 микропластмасови парчета на ден - 50 пъти по-малко от сините китове - по време на пиковия период на хранене, изчислиха изследователите.

Новата оценка за сините китове надвишава повече от два пъти най-екстремните оценки, предложени от предишни проучвания, и означава, че огромните китоподобни лесно могат да консумират повече от 1 милиард микропластмасови парчета всяка година, пишат изследователите в проучването.

Сините китове се хранят, като поемат огромни глътки морска вода и след това филтрират храната си, която се състои предимно от малки, подобни на скариди същества, наречени крил, както и малки риби, като сардини и аншоа. Всяка хапка може да съдържа до 80 000 литра вода, според проучване от 2011 г., публикувано в Journal of Experimental Biology. Следователно може да се предположи, че по-голямата част от пластмасата, която китовете поглъщат, идва директно от водния поток.

Въпреки това само 1% от пластмасите, поглъщани от китовете, идват директно от водата, която те филтрират от устата си, съобщават авторите на изследването. Останалите 99% идват предварително "опаковани" в храната, която ядат. С други думи обемът на храната, която китовете консумират, е пряко свързан с това колко пластмаса се озовава в червата им, пишат изследователите.

За проучването екипът комбинира данни за проследяване на сателитни маркери, кадри от дрон на хранене на китове и сонарни записи от риболовни кораби, за да създаде подробен модел на това колко крил и риба ядат китоподобните, което от своя страна разкрива колко пластмаса може да бъде случайно поглъщана.

Сините китове поглъщат значително повече пластмаса от другите видове, тъй като огромният им размер означава, че трябва да поглъщат по-големи количества плячка, пълна с пластмаса, което ги излага на много по-висок риск.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дупката в озоновия слой нараства за трета поредна година, но учените не се притесняват