Средната глобална температура миналия петък е била с повече от два градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива за първи път в историята, съобщи в понеделник европейският мониторингов център за климата "Коперник" и учените добавиха, че в събота вероятно ще продължи безпрецедентната серия от затопляния.

Очаква се месеците на извънредни жеги да превърнат 2023 г. в най-горещата година в историята, а сушите, огромните пожари и жестоките бури да опустошат обширни части от планетата. Според новите данни глобалните температури на 17 ноември са били с 2.07 °C по-високи от средните стойности за прединдустриалния период.

"Това беше първият ден, в който глобалната температура беше с повече от 2 °C над нивата от 1850 - 1900 г.", заяви Саманта Бърджес, заместник-ръководител на C3S в социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

Предварителните данни сочат, че рекордът е продължил и в събота, като температурите са били с около 2.06 °C над средната стойност за прединдустриалния период, съобщи Copernicus в X. В Парижкото споразумение от 2015 г. беше записана целта за задържане на повишаването на средната глобална температура "доста под" 2 °C над прединдустриалните нива и за стремеж към по-безопасна температура от 1.5 °C.

Ако в отделни дни температурата се повиши над 2 °C, това не означава, че е нарушен прагът от Париж - вместо това споразумението се отнася до средната стойност, измерена за десетилетия.

Експертите по климата призоваха света да се стреми към долната граница, за да избегне сериозни климатични въздействия, като горещи вълни, суперурагани и топене на ледовете. Те определиха затоплянето като "увеличение на 30-годишната средна глобална стойност" спрямо средната стойност за периода 1850 - 1900 г. Смята се, че настоящият климат се е затоплил с близо 1.2 °C в сравнение с този референтен период.

Първият ден, в който е надхвърлена целта от 2 °C, е част от поредица рекорди през тази година: октомври е бил най-топлият месец, регистриран някога в световен мащаб, както и всеки месец от юни насам според "Коперник", който заяви, че 2023 г. с "почти пълна сигурност" ще надмине най-горещата година, регистрирана през 2016 г.

Освен тези официални данни учените твърдят, че косвени данни за климата, които се отнасят по-назад - като дървесни пръстени или ледени ядра, - показват, че температурите, наблюдавани през тази година, могат да бъдат безпрецедентни в човешката история, потенциално най-топлите за период от повече от 100 000 години.

За сравнение октомври е бил с около 1.7 °C по-топъл от средната оценка за този месец в прединдустриалната епоха, заяви Коперник по-рано този месец.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това са първите екипи за футбол на Луната