Вдъхновен от Световното първенство по футбол за жени, Институтът по инженерство и технологии (IET) си представи възможността за лунен футбол и събра млади умове, които да проектират екипи за спортните звезди на бъдещето. Той стартира конкурс за нестандартен дизайн за визионерски отбор Moon United с надеждата да разпали страст към кариерите в областта на STEM, като същевременно изравни условията за игра и предизвика границите на инженерството.

Сред 500-те кандидатури бяха отличени Ерим Али, на 13 години, и Ишаани Наир, на 7 години, чиито творения вдъхват живот на първите в историята лунни футболни екипи.

Тези облекла, предназначени за носене върху скафандрите, илюстрират смесица от изкуство, иновации и необузданата креативност на бъдещото поколение.

Предложението на Ерим Али във възрастовата категория от 8 до 13 години включва унисекс комплект със завладяващи геометрични форми, вдъхновени от молекулите, представени в спокойна цветова палитра с дракони. Това, което го отличава, е гениалната лепенка за абсорбиране и коригиране на потта, която превръща потта в използваема вода - жизненоважен ресурс на лунната повърхност.

Ишаани Наир, която спечели победата в категорията от четири до седем години, изработи динамична тениска на космическа тематика с ярки цветове и закачливи илюстрации на слънчевата система. Нейният дизайн включва символика: Земята и Слънцето символизират позитивността, а падащите звезди - бързината и духа на английския футбол.
В унисон с това творческо начинание IET представи на света Лунния правилник за футбол, в който се описва как може да се развива играта на Луната, като включва промени в размера на игрището, дизайна на топката и структурата на мача.

Инженерите прогнозират, че до 2035 г. хората ще могат да участват в състезателни футболни мачове на Луната. Това начинание ще изисква значителни адаптации поради уникалните условия на небесното тяло - ниска гравитация и липса на атмосфера. Ще бъдат необходими специализирани костюми и оборудване, а правилата на играта трябва да бъдат променени, за да се адаптират към тази специфична среда.

Снимка: IET / IET

Виж още:  Експеримент по квантова химия на МКС създаде екзотично пето състояние на материята