Най-малкият човекоподобен робот, съществувал някога, е създаден от група от четирима тийнейджъри в Хонконг. С височина от едва 14.1 см (5.55 инча) миниатюрният робот е с 11.3 мм (0.44 инча) по-нисък от предишния световен рекордьор, създаден от Заин Ахмад Куреши от Пакистан през 2022 г.

Проверен от Световните рекорди на Гинес, миниатюрният робот е проектиран и сглобен от Аарон Хо Ят Фунг, Айзък Закари То, Джъстин Уанг Ту Дуонг и Нго Хей Леунг, всички от които посещават Диоцезалното училище за момчета в Хонконг (DBS). За да отговори на изискванията за рекорда, роботът трябваше да може да ходи на два крака и да върти раменете, лактите, бедрата и коленете си.

След като проектират дребната джаджа с помощта на софтуер, предоставен от училищната лаборатория по роботика, момчетата изработват акрилните панели на тялото и 3D-принтираните компоненти. След това е сключен договор с фабрика за производство на няколко сервомотора, които позволяват на робота да движи ръцете и краката си.

В разговор с Книгата на рекордите на Гинес членовете на екипа обясниха, че конструкцията им може да ходи, да играе футбол, да танцува и дори да прави кунг-фу пози. Освен славата от вписването в книгата на рекордите младежите казват, че мотивацията им за построяването на робота е била да създадат евтин учебен инструмент за използване в обучението по STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика).

Според тях чрез проектирането на устройството с възможно най-малки размери може да се намалят разходите за масово производство, като по този начин роботът да стане по-достъпен и за домакинствата в неравностойно положение. "Планираме също така да предоставим отворен код на дизайна и програмния код, за да продължим целите си за насърчаване на STEAM образованието", казва членът на екипа Исаак.

Роботът се захранва от вградена 7.4-волтова литиево-йонна батерия и може да се управлява дистанционно с помощта на приложение или чрез бутони на панел, който се намира на гърба на хуманоида. Екипът по роботика на DBS, който получи широка похвала за гениалното си творение, се присъедини към нарастващия списък с младежи, които през последните седмици попаднаха в новините заради научните си начинания.

В Канада например ученик от осми клас получи множество похвали, след като пресъздаде "лъч на смъртта", който първоначално е бил проектиран от древногръцкия изобретател Архимед преди повече от 2000 години. В същото време в Австралия осемгодишно момиче в момента пише научна статия за свраките и склонността им да се нахвърлят върху плешиви мъже.

Снимка: Unsplash

Виж още: Американският съд отказа да дава патенти за изобретения на AI