Ако сте забелязали внезапно натрупване на бръчки, болки и страдания или общо усещане, че сте остарели почти за една нощ, това може да има научно обяснение. Изследванията показват, че вместо да бъде бавен и стабилен процес, стареенето протича на поне два ускорени етапа.

Проучването, което проследява хиляди различни молекули при хора на възраст от 25 до 75 години, открива две големи вълни на свързани с възрастта промени на възраст около 44 години и отново на 60 години. Откритията биха могли да обяснят защо на определени възрасти се наблюдава рязко нарастване на някои здравословни проблеми, включително мускулно-скелетни проблеми и сърдечносъдови заболявания.

„Ние не просто се променяме постепенно с течение на времето. Има някои наистина драматични промени“, казва проф. Майкъл Снайдър, генетик и директор на Центъра за геномика и персонализирана медицина в Станфордския университет и старши автор на изследването.

„Оказва се, че средата на 40-те години е време на драматични промени, както и началото на 60-те години - и това е вярно, независимо от класа на молекулите, които разглеждате.“

В рамките на изследването са наблюдавани 108 доброволци, които на всеки няколко месеца в продължение на между една и почти седем години са предоставяли проби от кръв и изпражнения, както и тампони от кожата, устата и носа. Изследователите оценяват 135 000 различни молекули (РНК, протеини и метаболити) и микроби (бактерии, вируси и гъбички, живеещи в червата и по кожата на участниците).

Изобилието на повечето молекули и микроби не се променяло постепенно и хронологично. Когато учените потърсили клъстери от молекули с най-големи промени, те установили, че тези трансформации обикновено настъпват, когато хората са в средата на 40-те и началото на 60-те си години.

Скокът на стареенето в средата на 40-те години беше неочакван и първоначално се предполагаше, че е резултат от перименопаузалните промени при жените, които изкривяват резултатите за цялата група. Данните обаче показаха, че подобни промени са настъпили и при мъжете в средата на 40-те години.

„Това предполага, че макар менопаузата или перименопаузата да допринасят за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те години, вероятно има други, по-значими фактори, които влияят на тези промени както при мъжете, така и при жените“, казва д-р Сяотао Шен, бивш докторант в Медицинския университет в Станфорд и първи автор на проучването, който понастоящем работи в Технологичния университет Nanyang в Сингапур.

Първата вълна от промени включва молекули, свързани със сърдечносъдови заболявания и способността за метаболизиране на кофеин, алкохол и липиди. Втората вълна промени включва молекули, свързани с имунната регулация, метаболизма на въглехидратите и бъбречната функция. Молекулите, свързани със стареенето на кожата и мускулите, се променят и в двата момента. Предишни изследвания предполагаха, че по-късен скок в стареенето може да настъпи около 78-годишна възраст, но последното проучване не можа да потвърди това, тъй като най-възрастните участници бяха на 75 години.

Авторите твърдят, че тези резултати могат да помогнат за насочване на интервенциите, като например увеличаване на физическите упражнения през периодите на по-бърза загуба на мускулна маса. „Много вярвам, че трябва да се опитаме да коригираме начина си на живот, докато сме здрави“, каза Снайдър.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мистериозно семейство зловреден софтуер се крие в Google Play в продължение на години