Неотдавнашно изследване на мозъка на плъхове дава представа за това как мозъкът определя времето, а водещият изследовател смята, че резултатите имат практическо приложение за това как да се справяме с неприятните неща в живота или да се възползваме максимално от хубавото време.

Като наблюдават активността на мозъчните вълни на плъхове, които повтарят действия в продължение на един час, изследователите от Университета на Невада, Лас Вегас, установяват, че изглежда възприемаме времето чрез броя на преживяванията, които имаме, а не чрез изминаването на минути или часове. Техните открития, публикувани този месец в рецензираното списание Current Biology, предполагат, че има известна истина в старата поговорка „Времето лети, когато се забавляваш“. Само че може да замените забавлението с друга дума - заетост.

„Ние определяме времето в собствения си опит чрез нещата, които правим, нещата, които ни се случват“, казва в изявление водещият автор и професор по психология в UNLV Джеймс Хайман. „Когато сме неподвижни и ни е скучно, времето тече много бавно, защото не правим нищо или нищо не се случва. Напротив, когато се случват много събития, всяка една от тези дейности придвижва мозъка ни напред.“ По този начин, заключава изследователят, „колкото повече правим и колкото повече неща ни се случват, толкова по-бързо минава времето“.

Проучването проследява промените в мозъчните модели в предната цингуларна кора (ПЦК) на гризачите - част от мозъка, която се занимава с проследяване на преживяванията - докато те изпълняват дадена задача. Установено е, че невронните модели на плъховете последователно следват един и същ път, независимо от скоростта им. Според тях това показва как преживяванията, а не времето водят до промени в нашите невронни модели.

Разбирането на начина, по който мозъкът ни определя времето, има някои незабавни практически ползи, казва Хайман. „Ако нещо е неприятно, опитайте се бързо да се изложите на нещо друго“, каза той. „Правете много неща. Правете нови неща. Колкото повече можете да преживеете, толкова по-далеч е неприятното нещо“, добави той. Обратното очевидно също е приложимо.

„Да речем, че сте с приятели и всичко е перфектно“, обяснява Хайман. „Тогава бих казал просто да спрете да правите неща. Просто седнете и се отпуснете. Забавете темпото и времето ще се забави заедно с вас.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Китай иска хуманоидни роботи за тежък труд и грижи за възрастните, защото няма кой да работи