Китай иска да използва ново поколение хуманоидни роботи, които да заменят служителите в сектори като грижи за възрастните и тежкия физически труд. Причината е, че демографските промени, които засягат страната, водят до недостиг на работна ръка.

Един подобен модел е роботът на Fairyon Humanoid Tech. Базираната в Шанхай компания е създала 25-килограмова машина, която има голяма свобода на движение, може да хваща предмети и да общува с езика на знаците.

Компанията, създадена в началото на тази година, е сред разработчиците на хуманоидни роботи, които се разрастват в Китай през последните години, тъй като страната се насочва към технологични иновации и високотехнологично производство на фона на засилващото се търговско и технологично съперничество със САЩ.

Според специалисти от бранша човекоподобните роботи, които могат да бъдат много гъвкави, когато използват инструменти, създадени от хора, и могат да реагират на човешките емоции, се очаква да помогнат за компенсиране на намаляващия демографски дивидент, на който страната някога се радваше, и да запълнят празнината в грижите за възрастни хора, тъй като китайското общество бързо застарява, а работната му сила намалява.

Секторът на хуманоидните роботи в Китай, който се превърна в нов връх в световната научна и технологична конкуренция, навлезе в период на „експлозивен растеж“ през миналата година, като достигна размер на индустрията от 3.91 милиарда юана (539 милиона долара), или 85.7% повече от предходната година, според доклад, публикуван през април от подкрепяния от правителството мозъчен тръст Китайски център за развитие на информационната индустрия.

Той прогнозира, че китайската индустрия ще продължи да се развива с бързи темпове, и очаква до 2026 г. тя да бъде оценена на повече от 20 млрд. юана.

Според изследователски доклад на Goldman Sachs, публикуван през януари, пазарът на изкуствени същества в световен мащаб ще нараства средно със 70% годишно до 2035 г., което ще доведе до глобален пазарен обем от 38 млрд. долара.

Производителят на автомобили Tesla може да започне да продава своя високопрофилен хуманоиден робот Optimus, който все още е в процес на разработка, до края на следващата година, заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск на годишната среща на акционерите на компанията миналия месец.

Той добави, че до 2025 г. в заводите на компанията може да работят „няколко хиляди“ единици.

Със задълбочаването на застаряването на населението в Китай роботите заемат голяма част от работната сила, която остава след намаляването на броя на работниците, и се превръщат във важен двигател на новия икономически растеж.

Широко разпространено е мнението, че дивидентите от младото и увеличаващо се население са важен стълб за бързия икономически възход на Китай през последните десетилетия, но се очаква през следващите десетилетия бързата демографска промяна да окаже натиск върху предлагането на работна ръка и икономическия растеж на втората по големина икономика в света.

Населението на Китай е намаляло с 2.08 млн. души през 2023 г. до 1.4097 млрд. души година след като бе отчетено първото намаление на населението на страната от шест десетилетия насам, според данни на Националното статистическо бюро.

Делът на хората на възраст 65 и повече години също се е увеличил от 9.7% през 2013 г. до 15.4% през 2023 г. сочат данните.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дните на Земята ще нарастват с бързи темпове с топенето на полярния лед