Според два нови научни труда, в които са идентифицирани сеизмичните ударни вълни от тези удари, засечени от вече несъществуващия спускаем апарат на НАСА Mars InSight, ударите на метеорити в Марс са до 10 пъти по-чести от досегашните оценки.

Новата честота е зашеметяваща. Според заключенията на Червената планета се случват между 180 и 260 удара годишно, като тези обекти могат да станат големи поне колкото баскетболни топки, като нанасят осемметрови кратери в земята. Общо взето, честотата на ударите е между два и десет пъти по-висока от предвидената в зависимост от размера на импактора. И някои от новите удари, открити от InSight, са големи: например едно от изследванията съобщава за два големи удара, случили се в разстояние на 97 дни, които са били достатъчно значителни, за да издълбаят кратер с размерите на футболно игрище.

"Такъв размер на удара бихме очаквали да се случи може би веднъж на няколко десетилетия, може би дори веднъж в живота, но тук имаме два такива удара, които са с разлика от малко повече от 90 дни", казва в изявление Ингрид Даубер от университета Браун, която ръководи едно от изследванията.

Даубер е скептично настроена, че тези удари са просто съвпадение, и предполага, че е по-вероятно честотата на ударите на Марс да е по-висока, отколкото учените, занимаващи се с планетата, предполагат.

И в двете проучвания за откриване на въздействията е използван сеизмометричният инструмент SEIS на InSight (изследване на вътрешността с помощта на сеизмични изследвания, геодезия и пренос на топлина). InSight записваше сеизмични данни в продължение на четири години, като през това време SEIS беше активен на повърхността на Марс (между декември 2018 г. и декември 2022 г.). Отделянето на сеизмичната ударна вълна от удар от всички други сеизмични движения в рамките на Червената планета не е лесно, затова екипът на Даубер сравнява сеизмичните данни със снимки на очевидно нови кратери, наблюдавани от орбита от орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА, за да свърже трусовете с действителни удари.

На базата на изображенията от MRO екипът на Даубер идентифицира осем нови ударни кратера, които са предизвикали "марсиански земетресения", засечени от SEIS. Шест от тези кратери се намираха в местността около мястото на кацане на InSight в Elysium Planitia. Двата по-големи удара, които са били в разстояние на 97 дни, са образували кратери, които се намират на по-далечно място. Тези две събития са най-големите пресни удари, наблюдавани на Марс в историята на нашето роботизирано изследване на Червената планета.

Откриването на въздействия по този начин е важна нова възможност, тъй като досега планетарните учени можеха да откриват нови въздействия само чрез сравняване на изображенията на марсианската повърхност от орбита преди и след това и да проверяват дали са се появили нови кратери. Това, както можете да си представите, беше много неефективно. Сеизмичните данни добавят ново измерение към усилията за измерване на тези въздействия. Освен това откритията имат и последици, които могат да се отразят в изследванията ни на всички останали твърди тела в нашата Слънчева система.

Снимка: Unsplash/NASA/JPL-Caltech

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване