Какво ще стане, ако неизвестна технологична цивилизация се крие тук, на Земята, в бази дълбоко под земята, а може би дори се появява с НЛО-та или маскирана като обикновени хора?

В нова статия, която със сигурност ще повдигне въпроси в научната общност, екип от изследователи от Харвардския и Технологичния университет в Монтана предполага, че наблюденията на „неидентифицирани аномални фемонемони“ (НАФ) - на бюрократичен език просто НЛО - „могат да отразяват дейности на интелигентни същества, скрити в тайна тук, на Земята (например под земята), и/или в близкото ѝ обкръжение (например на Луната), и/или дори „ходещи сред нас“ (например представящи се за хора)“.

Да, това е директен цитат от статията. Излишно е да казваме, че изследователите признават, че тази идея за скрити „криптоземни“ е изключително екзотична хипотеза, която „вероятно ще бъде погледната скептично от повечето учени“. Въпреки това те твърдят, че теорията „заслужава истинско разглеждане в дух на епистемично смирение и откритост“.

Интересът към необяснимите наблюдения на НЛО от страна на военнослужещи нарасна значително през последното десетилетие. Това внимание достигна връхната си точка през миналото лято, когато бившият разузнавач от ВВС и информатор Дейвид Груш свидетелства пред Конгреса, твърдейки, че САЩ вече са възстановили извънземни космически кораби в рамките на продължилата десетилетия програма за извличане на НЛО.

Дори НАСА отвори вратите си за изследователи, които да изследват мистериозни високоскоростни обекти, забелязани от военни пилоти през годините.

Но няколко доклада на Пентагона по-късно все още не сме открили никакви доказателства за извънземен живот. Това обаче не е обезкуражило тези изследователи от Харвард. В статията те предлагат редица възможности, всяка от които е по-необичайна от следващата.

Първата е, че „остатъчна форма“ от древна, високоразвита човешка цивилизация все още се подвизава наоколо и ни наблюдава. Втората е, че интелигентен вид е еволюирал независимо от хората в далечното минало, вероятно от „интелигентни динозаври“, и сега крие присъствието си от нас. Третата е, че тези скрити обитатели на Земята са пристигнали тук от друга планета или времеви период. И четвъртата е, че тези неизвестни обитатели на Земята са „по-малко технологични, отколкото магически“, които изследователите оприличават на „земни ангели“.

Те пишат, че наблюденията на НЛО на „кораби и други феномени (например „кълба“), които изглежда влизат/излизат от потенциални подземни точки за достъп като вулкани“, може да са доказателство, че тези криптоземни може да не са привлечени от тези места, а всъщност да пребивават в подземни или подводни бази.

Вестникът цитира бившия представител на Камарата на представителите на САЩ Майк Галахър, който миналата година изказа предположение, че едно от обясненията за наблюденията на НЛО може да е „древна цивилизация, която просто се е крила тук през цялото това време и изведнъж се е появила точно сега“, след показанията на Груш.

Изследователите не спират дотук, като дори предполагат, че тези криптоземни могат да приемат различни форми на нечовекоподобни примати или дори влечуги.

Освен че пребивават дълбоко под земята, те дори предполагат, че този мистериозен вид може дори да се крие на Луната или да е овладял изкуството да се слива с хората - народна теория, която е вдъхновила безброй произведения на научната фантастика.

Друго обяснение, представено от противоречивия харвардски астрофизик Ави Льоб, предполага, че други древни цивилизации може да са живели на „планети като Марс или Земята“, но на „разстояние един милиард години една от друга и следователно не са знаели една за друга“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята