Въпреки присъщото ни недоверие към присъствието на изкуствен интелект в Космоса, което ни вдъхнаха филми като "2001: Космическа одисея", той предлага големи предимства както за пилотираните, така и за безпилотните мисии. За тази цел NASA разработва система, която ще позволи на астронавтите да извършват маневри, да провеждат експерименти и др. с помощта на интерфейс, подобен на ChatGPT, съобщава The Guardian.

"Идеята е да се стигне до момент, в който ще имаме разговорно взаимодействие с космическите апарати и те също ще ни отговарят на сигнали, интересни открития, които виждат в Слънчевата система и извън нея", казва д-р Лариса Сузуки, говорейки на среща на IEEE, посветена на следващото поколение космическа комуникация. "Това наистина вече не е като научна фантастика."

NASA възнамерява да внедри системата на своя Lunar Gateway - космическа станция, която ще обикаля около Луната и ще осигурява подкрепа за мисията Artemis. Тя ще използва интерфейс на естествен език, който позволява на астронавтите да търсят съвети за експерименти или да извършват маневри, без да се ровят в сложни ръководства.

На специалната страница за набиране на подкрепа за малкия бизнес за Lunar Gateway, NASA пише, че ще са необходими технологии за изкуствен интелект и машинно обучение за управление на различни системи и когато е незает. Те включват автономни операции на научните товари, приоритизиране на предаването на данни, автономни операции, управление на здравето на Gateway и др.

Например Сузуки очерта сценарий, при който системата автоматично ще отстранява неизправности и неефективност при предаването на данни, както и други видове цифрови прекъсвания. "Не можем да изпращаме инженер в Космоса всеки път, когато космическият кораб излезе от строя или софтуерът му се повреди по някакъв начин", казва тя.

Снимка: NASA Johnson

Виж още: NASA току-що рециклира 98% от всичката урина и пот на астронавтите на МКС