Астронавтите на борда на Международната космическа станция са постигнали 98% степен на възстановяване на водата в резултат на пробив, осъществен по метод, който може да накара хората със слаби сърца леко да изтръпнат: те са достигнали пика на рециклиране на астронавтска урина.

Постижението за рециклиране на вода е важен етап за космическите мисии на ниска орбита, които имат за цел да осигурят основните нужди на астронавтите без мисии за снабдяване. Това означава рециклиране или регенериране на неща като храна, въздух и вода.

Що се отнася до Международната космическа станция, всеки член на екипажа се нуждае от около 3 литра вода всеки ден за пиене, приготвяне на храна и хигиенни нужди като миене на зъби. Идеалната цел по отношение на водата е 98% възстановяване на първоначалната вода, която екипажите вземат със себе си в Космоса в началото на по-дългите мисии.

"Това е много важна стъпка напред в еволюцията на системите за поддържане на живота", каза в изявление Кристофър Браун, част от екипа в космическия център "Джонсън", който управлява системите за поддържане на живота на МКС. "Да речем, че стартирате със 100 килограма вода. Загубвате 2 килограма от тях, а останалите 98% просто продължават да се въртят наоколо. Поддържането на това движение е доста добро постижение."

Крайъгълният камък във възстановяването на водата беше постигнат от Системата за контрол на околната среда и поддържане на живота (ECLSS) по време на демонстрация на подобрената Уринопроцесорна апаратура (UPA), която възстановява водата от урината чрез вакуумна дестилация.

ECLSS се състои от комбинация от хардуер, включваща Система за възстановяване на водата, която събира отпадните води, и усъвършенствани изсушители, които улавят влагата от въздуха на МКС в резултат на дишането и потта на екипажа. Тази събрана вода се изпраща към Агрегата за обработка на вода (WPA), който след това произвежда питейна вода.

Елементът UPA на ECLSS дестилира урина, но като страничен продукт от този процес се получава разтвор, който все още съдържа известно количество неизползвана вода. Към UPA е добавен агрегат за преработка (BPA), за да се извлече тази останала отпадъчна вода. Докато демонстрираше работата си в условията на микрогравитация в Космоса, BPA изтласка ECLSS до целта от 98%.

"Преди BPA общото ни оползотворяване на водата беше между 93 и 94% като цяло", казва ръководителят на водните подсистеми на ECLSS Джил Уилямсън. "Сега демонстрирахме, че можем да достигнем общо възстановяване на водата от 98% благодарение на процесора за солен разтвор."

Процесорът за преработка на солен разтвор (BPA) взема соления разтвор, създаден от UPA, и го прекарва през серия от специални мембрани, като го въвежда в предупредителен сух въздух, който изпарява водното му съдържание. В резултат на това се създава влажен въздух, който не се различава от дъха на членовете на екипажа на МКС, и той може да се събира от изсушителите на ECLSS.

Подобно на другите събрани отпадъчни води, те се пречистват от WPA с помощта на серия от специализирани филтри и каталитичен реактор, който разгражда всички останали следи от замърсители. След това сензори проверяват чистотата на водата, като водата, която не отговаря на стандартите, се връща за преработка. Към приемливата вода се добавя йод, за да се предотврати развитието на микроби, и след това водата се съхранява, за да може екипажът да я използва на по-късен етап.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Новата лунна кола на NASA ще бъде вдъхновена от марсоходите