Небостъргачът Analemma един ден може да се окаже буквално извън този свят. Clouds Architecture Office в Ню Йорк предложи нова масивна сграда, която да бъде добавена към силуета на града по напълно уникален начин. В нея ще да бъдат разположени някои от най-скъпите апартаменти на пазара и тя ще бъде достъпна само с дрон - и ще бъде окачена с удължители за астероид.

Преди да попитате - да, това е нещо, което реална компания е предложила да направи, а не някакъв хипотетичен мисловен експеримент или научнофантастично творение. Разбира се, това е далеч от реално изграждане - и много от нещата остават теоретични, - но компанията изглежда вярва, че един ден това може да се случи.

Архитектурното бюро Clouds е вдъхновено от това, което те описват като бавно развиваща се тенденция в архитектурата: сградите да се издигат в небето.

„Връщайки се към най-ранните известни структури, можем да видим ясно очертаващ се модел“, се казва в изявлението на фирмата. „Ние сме в процес на откъсване от повърхността на планетата.“

Фирмата не греши: Илон Мъск все по-често говори за мисията си да закара хора на Марс. А в по-малък мащаб вече можете да си наемете къща в Airbnb отгоре, издигната във въздуха благодарение на гигантски кран. Архитектурното бюро обаче мисли напълно нестандартно със своята концепция за небостъргач, който виси от астероид.

Сградата - ако бъде построена - ще бъде пусната в експлоатация в Манхатън, но ще бъде построена в Дубай, където строителството на небостъргачи е много по-евтино. Астероидът ще използва земната орбита, за да пътува между северното и южното полукълбо, след което ще се връща на едно и също място в небето всеки ден.

Вместо на сушата структурата ще бъде базирана в Космоса, като ще използва Универсалната орбитална поддържаща система, същите принципи, които се използват в космическия асансьор, който е друга концепция, излязла директно от света на фантастиката. От голям астероид, поставен в орбитата на Земята, ще трябва да се спусне високоякостен кабел, на който след това ще бъде окачен небостъргачът.

Хората ще могат да се придвижват между Analemma и Земята с помощта на електромагнитни асансьори. Той ще се захранва от слънчеви панели, разположени в Космоса, а водата ще се улавя от околните облаци.

Една от причините този проект да не е напреднал е, че има някои много специфични проблеми. Температурите около Analemma ще бъдат под нулата тъй като най-горният му етаж се намира на височина от близо 26 километра. Освен това за подобно окачване на кабели е необходимо те да бъдат изработени от материал, който все още не съществува. Той би трябвало да е много здрав, а дори и най-ентусиазираните поддръжниците на идеята засега не могат да се справят с това.

Какви са ползите от това да живееш в сграда, в която не можеш да излезеш навън без защитен костюм? Ами ще получите допълнителни 45 минути слънчева светлина и гледки, които нямат аналог.

Излишно е да казваме, че повечето хора са скептично настроени към тази иновативна идея.

Снимка: Unsplash/Clouds Architecture Office

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята