През последните няколко години измерването на времето изглежда по-неясно от всякога. Ако мислите, че дните минават с все по-бързо темпо, не сте сами. Според учените тази гледна точка не е грешна. На 29 юни полунощ настъпи 1.59 милисекунди по-рано от очакваното. Това беше най-краткият ден от повече от половин век - поне откакто учените започнаха да проследяват скоростта на въртене на Земята с атомни часовници през 60-те години на миналия век.

Това също не беше еднократно събитие. През 2020 г. планетата изживя това, което по това време бяха 28-те най-кратки дни в записаната история. А на 26 юли 2022 г., денят продължи с 1.5 милисекунди по-малко от обикновено. „От 2016 г. Земята започна да се ускорява“, казва Леонид Зотов, изследовател от Московския държавен университет „Ломоносов“, пред CBS News. „Тази година се върти по-бързо, отколкото през 2021 и 2020 г.“

Дните са станали много по-дълги от формирането на Земята. Както отбелязва The Guardian, преди около 1.4 милиарда години завъртането на Земята е отнемало по-малко от 19 часа. Дните са станали по-дълги средно с около една 74 000 от секундата всяка година. Но въртенето на планетата може да варира всеки ден.

Учените смятат, че има редица фактори, които могат да повлияят на въртенето на Земята, включително земетресения, по-силни ветрове в годините на Ел Ниньо, топене и повторно замръзване на ледени шапки, Луната и климата. Някои предполагат, че така нареченото клатене на Чандлър също може да има ефект върху въртенето. Това явление е малко, неравномерно отклонение в точките на въртене на Земята спрямо твърдата Земя.

За да се отчетат колебанията в продължителността на дните, от 1972 г. насам има случайни високосни секунди - добавяне на една секунда към координираното универсално време. Ако настоящата тенденция на по-кратки дни продължи, има вероятност да е необходима отрицателна високосна секунда, за да се поддържат часовниците в съответствие с въртенето на планетата.

Високосните секунди вече причиняват хаос на свръхпрецизните системи. Само миналата седмица Meta призова за край на високосните секунди, които причиниха прекъсвания в Reddit и Cloudflare през последното десетилетие. Отрицателната високосна секунда може да доведе до още повече хаос.

„С промяната на модела на въртене на Земята е много вероятно да получим отрицателна високосна секунда в някакъв момент в бъдещето“, пишат инженерите на Meta Олег Облеухов и Ахмад Бягови в публикация в блог. „Въздействието на отрицателната високосна секунда никога не е било тествано в голям мащаб; тя може да има опустошителен ефект върху софтуера, разчитащ на таймери или планировчици.“

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл