Картата може да побере цялата Земя в плосък двуизмерен лист хартия, но невинаги е точна. Сгъстяването на гигантската сферична планета в плосък тапет води до изкривяване на много елементи като размерите и структурата на континентите. Затова през 2018 г. някои картографи изработиха нова карта, която нарекоха „Карта на равната проекция на Земята“ и която е най-точната карта на света, създавана досега. Те публикуваха изследването си за създаване на картата в Международния журнал за географска информационна наука.

В древни времена картографите са създавали карти с илюстрации на морски чудовища и зратисти езера, пълни с мед и вино. През 1569 г. фламандски географ и картограф на име Герардус Меркатор създава карта, която става известна като „картата с проекция на Меркатор“. Дълги години картата на Меркатор е основната карта, която се използва навсякъде. Проблемът с тези карти обаче е научната точност.

Например картата с проекция на Меркатор намалява размера на държавите в Южното полукълбо и разтяга тези в Северното полукълбо. Това създава проблем, наречен „проблемът Гренландия“. Резултатът е, че тази карта показва Африка и Гренландия като приблизително еднакви по размер, докато в действителност Африка е почти четиринадесет пъти по-голяма от Гренландия.

В допълнение към „проблема Гренландия“ системата на картата Меркатор предполага културни пристрастия. Както е изобразено на дизайна на картата, европейските държави изглеждат по-силни. През 2017 г. Бостънските държавни училища започват да отхвърлят проекцията на Меркатор, за да „деколонизират учебната програма в държавните училища“, и преминават към друга карта, наречена „карта на Гал-Петерс“. Тази карта също е придружена от собствени неточности.

Така че, въпреки че картата с проекция на Меркатор запазва ъглите и формите на земните маси, тя изкривява размера на земните маси. От друга страна, проекционната карта на Гал-Петерс запазва размера, но изкривява формата на земните маси. „Всяка карта на света е изкривена в някакво отношение“, казва Матю Едни, професор в Университета на Южен Мейн, пред Live Science. Новата карта - проекционната карта Equal Earth - твърди, че решава всички тези проблеми. Тя е разработена от картографа Том Патерсън и неговите колеги Боян Шаврич и Бернхард Джени.

„Търсихме алтернативни проекции на карти с равна площ за световни карти, но не успяхме да намерим такива, които да отговарят на всички наши естетически критерии. Така се роди идеята да създадем нова проекция, която да е по-привлекателна за окото в сравнение със съществуващите с равна площ, и да ѝ дадем запомнящото се име Equal Earth“, обяснява екипът в статията.

Дизайнът им е отчасти вдъхновен от друга карта, наречена „проекционна карта на Робинсън“ от 1963 г. Известно е, че точността на картата на Робинсън се намира някъде между Меркатор и Гал-Петерс. Тя включва частите и от двете карти, които са полезни, и изхвърля тези, които причиняват изкривяване. Патерсън е използвал тази карта, като е надградил някои от нейните характеристики. „Проекцията на картата Equal Earth е вдъхновена от широко използваната проекция на Робинсън, но за разлика от проекцията на Робинсън тя запазва относителния размер на областите“, казва той.

Освен визуално привлекателен дизайн екипът е използвал сложни математически уравнения, за да постигне целта за създаване на картата, както обясняват във видеоклип в YouTube. Първото свойство, което са включили в своята проекция, е „прави линии на полюсите“, последвани от „прави и неравномерно разположени паралели“. След това те определят разстоянието между паралела и екватора. След това използвали „метода на най-малките квадрати“ за моделиране на разстоянията и стигнали до полиномно уравнение, което зависело единствено от мощностите на параметрите. Други свойства, които включили в картата, били „равномерно разпределение на меридианите по всеки паралел“ и „условие за равна площ“. Получената карта запазва както размера, така и формата на континентите, като осигурява много по-голяма точност от която и да е от предишните карти на света.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung Galaxy Z Fold6 vs Samsung Galaxy Z Flip6: кой да избереш за себе си?